Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Τα εντάλματα πυροδοτούν εμφύλια ένταση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα του Λιβάνου βρίσκονται από χτες το πρωί τα τέσσερα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι το 2005. Ο γιος του, Σάαντ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της μεγαλύτερης σουνιτικής παράταξης «Μέλλον», μίλησε για «ιστορική μέρα» και κάλεσε τη λιβανική κυβέρνηση «ν' ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με λιβανικές δημοσιογραφικές πηγές, και στα τέσσερα εντάλματα φιγουράρουν τα ονόματα στελεχών του στρατιωτικού και του πολιτικού βραχίονα της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η οργάνωση έχει χαρακτηρίσει το δικαστήριο και την όλη διαδικασία «συνωμοσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ» και έχει αρνηθεί να συνεργαστεί. Αλλωστε, το αίτημά της να υπάρξει κυβερνητική απόφαση καταγγελίας της συνεργασίας με το διεθνές δικαστήριο, όταν ήταν ο Σάαντ Χαρίρι επικεφαλής μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», ήταν αυτό που λειτούργησε ως αφορμή και προκάλεσε τη διάλυση της κυβέρνησης.

Νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε μόλις πριν από δύο βδομάδες μετά από μήνες ακυβερνησίας. Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέλη της «Χεζμπολάχ», ή μέλη συνεργαζόμενων με αυτήν πολιτικών οργανώσεων. Το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο να συνεδριάσει αργά χτες το απόγευμα για να καταλήξει στο τι στάση θα τηρήσει απέναντι στα εντάλματα και στο διεθνές δικαστήριο. Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι εξέδωσε, προς το παρόν, μια ιδιαίτερα προσεκτική ανακοίνωση στην οποία ισορροπεί ανάμεσα «στην αναγκαιότητα εκπλήρωσης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και στη διασφάλιση της σταθερότητάς της».

Το πλέον αναμενόμενο είναι ότι ούτε η κυβέρνηση, υπό την επιρροή της «Χεζμπολάχ», θα δεχτεί τα εντάλματα γεγονός που, εκφράζονται φόβοι ότι, θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο έντασης στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ραφίκ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργός και ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του Λιβάνου, δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του το Φλεβάρη του 2005, μαζί με άλλους 21 ανθρώπους. Η επίθεση δρομολόγησε σειρά δραματικών πολιτικών εξελίξεων. Ο Λίβανος είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να συστήσει το συγκεκριμένο δικαστήριο, όταν κυβερνητική πλειοψηφία ήταν οι, πέριξ, του Χαρίρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ