Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μαζική διαδήλωση εργαζομένων

Από τη διαδήλωση στο Λονδίνο
Από τη διαδήλωση στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, με μεγαλύτερη αυτή στην πρωτεύουσα Λονδίνο, που διοργανώθηκαν χθες, μέρα γενικής απεργίας για το δημόσιο τομέα στην Αγγλία και την Ουαλία. Απεργία ενάντια στις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας, που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον και θεωρούνται τα σκληρότερα και ευρύτερα από τη δεκαετία του '30, και ενάντια στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που θα έχει άμεσες συνέπειες για 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, δηλαδή την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης (με προτάσεις ακόμα και για τα 70 χρόνια), αλλά και των εισφορών, όπου ουσιαστικά προβλέπεται ο διπλασιασμός των εισφορών εκ μέρους των εργαζομένων, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου περικοπών και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Κάμερον, με πρόσχημα τη χαλιναγώγηση του ελλείμματος από τα 149 δισεκατομμύρια λίρες (179 δισεκατομμύρια ευρώ) που είναι τώρα στα 20 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2015/6, δηλαδή από το 10,1% του ΑΕΠ στο 1,1%. Εκτός της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα βρίσκονται αντιμέτωποι και με την κατάργηση τουλάχιστον 330.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2014.

Παρότι θεωρείται η μεγαλύτερη απεργία στο δημόσιο τομέα και το πρώτο βήμα προς μια γενική απεργία που θα γίνει το φθινόπωρο που προσδοκούν να γίνει η μεγαλύτερη από το 1926, ωστόσο η διοργάνωσή της έγινε μόλις από τέσσερα συνδικάτα - National Union of Teachers, Association of Teachers and Lecturers, University and College Union, και Public and Commercial Services union - που εκπροσωπούν μόλις 750.000 εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη ομπρέλα των βρετανικών συνδικάτων, η Τrades Union Congress (TUC)μ έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη μαζικότερη συμμετοχή εργαζομένων και τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, Unison, Unite και GMB, που εκπροσωπούν συνδυαστικά πάνω από 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, αρνήθηκαν μέχρι τελευταία στιγμή να συμμετάσχουν.

Ο κύριος λόγος είναι η αποτροπή οποιουδήποτε είδους διεκδικητικού αγώνα και μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, καθώς εξαρχής παρά τις «πολεμικές ιαχές» των Βρετανών εργατοπατέρων, που είναι συνάμα και στελέχη του Εργατικού Κόμματος, έχει επιλεγεί ο δρόμος του συμβιβασμού. Η αποτροπή είναι κρίσιμη, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν δείξει από την αρχή διάθεση για μαχητική διεκδίκηση των κεκτημένων τους και συνάμα η κοινωνική αναταραχή είναι διάχυτη σε όλους τους εργασιακούς, αλλά και κοινωνικούς χώρους. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει έρθει μέχρι στιγμής αντιμέτωπη, εξαιτίας των προγραμμάτων σαρωτικών περικοπών, με το κίνημα των φοιτητών, που ξεχύθηκαν στους δρόμους στα τέλη του περασμένου χρόνου για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων, αλλά και τη μεγάλη κινητοποίηση και πάλι των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τον περασμένο Μάρτη, πρωτοφανή μάλιστα για τα δεδομένα της Βρετανίας.

  • Χειριστής γερανού που εργαζόταν στα έργα του Ολυμπιακού Χωριού στο Λονδίνο βρέθηκε νεκρός σφηνωμένος στο κλιμακοστάσιο του γερανού. Οι Αρχές ερευνούν αν πρόκειται για εργατικό δυστύχημα ή για θάνατο που προκλήθηκε από φυσικά αίτια.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ