Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέος ... ένοχος για την επιδημία E.Coli

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τον ένοχο της επιδημίας της αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας ή Ε. Coli αναζητούν οι γερμανικές αρχές με προφανή στόχο να μετακυληθεί η ευθύνη και να μετριαστούν όσο το δυνατόν οι συνέπειες για τη γερμανική βιομηχανία τροφίμων και φυσικά για τον ασύδοτο και επικίνδυνο τρόπο παραγωγής τροφίμων απόλυτα υποταγμένο στους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Είναι η μόνη άγνοια των γερμανικών αρχών και όχι φυσικά οι 48 νεκροί και τα 4.000 περίπου κρούσματα της επιδημίας σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική από τις αρχές Μάη όταν πρωτοξέσπασε η επιδημία.

Αρχικά, χωρίς αιδώ και δίχως καν να έχει γίνει οποιαδήποτε έρευνα, οι γερμανικές αρχές είχαν δείξει ως ένοχο τα αγγουράκια που εισήχθησαν από την Ισπανία. Μετά από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι η επιδημία συνδέεται με φύτρες σπόρων στη Γερμανία. Τελικά χτες βρέθηκε ...νέος ένοχος: Σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο.

Ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) δήλωσαν ότι οι αρχικές έρευνες υποδηλώνουν ότι «ύποπτο μέσο της μόλυνσης τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία είναι η κατανάλωση φύτρων», αλλά η «έρευνα προς τα πίσω στη διατροφική αλυσίδα προοδεύει και έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο είτε το 2009 και/είτε το 2010 εμπλέκονται και στα δύο ξεσπάσματα».

Οι ύποπτοι σπόροι φέρεται ότι έχουν εισαχθεί από τη γερμανική εταιρεία οργανικών σπόρων «agaSAAT». Ας σημειωθεί ωστόσο ότι και οι δύο ερευνητικές ομάδες, της ECDC και της EFSA προειδοποίησαν ότι η μόλυνση των σπόρων μπορεί να προέκυψε σε οποιοδήποτε στάδιο στη μακρά και περίπλοκη αλυσίδα προμήθειας, ανάμεσα στην παραγωγή των σπόρων, τη μεταφορά, το πακετάρισμα και τη διανομή, οπότε «αυτό σημαίνει ότι και άλλες παρτίδες μολυσμένων δυνάμει σπόρων εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες εντός της ΕΕ και ίσως και εκτός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ