Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Μεγαλύτερη «στροφή» στην ψηφιακή ταινία

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (η 34η διοργάνωσή του θα διεξαχθεί 19-25/9) ανακοίνωσε τις ταινίες που επιλέχθηκαν στις κατηγορίες «Μυθοπλασία», «Ελληνες του Κόσμου» και «digi» (ψηφιακό τμήμα).

Στην κατηγορία «Μυθοπλασία» επιλέχθηκαν 26 ταινίες, στους «Ελληνες του κόσμου» 3 και στο «digi» από τις 199 ταινίες (183 πέρσι) που κατατέθηκαν προκρίθηκαν οι 46.

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι νέοι σκηνοθέτες προστρέχουν στο ψηφιακό γύρισμα λόγω καταρχήν του κόστους, αφού το φιλμ είναι πανάκριβο. Το Φεστιβάλ Δράμας, λοιπόν, πρέπει πλέον να δει σοβαρά τον τουλάχιστον συζητήσιμο - αν όχι προβληματικό - διαχωρισμό μεταξύ των ταινιών που γυρίζονται σε φιλμ (σ.σ. ή που γυρίζονται αρχικά σε ψηφιακή μορφή και μετατρέπονται σε φιλμ με ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τους δημιουργούς) και όσων γυρίζονται ψηφιακά. Καθώς οι σκηνοθέτες, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνό φιλμ (σ.σ. θα έπρεπε το κράτος να το προσφέρει δωρεάν), τουλάχιστον το Φεστιβάλ δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τις ψηφιακές ταινίες ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού»...

Εξάλλου, από 11-13/7 το Φεστιβάλ Δράμας «ταξιδεύει» στην «Τεχνόπολη» (Πειραιώς 100, Γκάζι). Την πρώτη μέρα διοργανώνεται συζήτηση με θέμα «Η ταινία μικρού μήκους μέρος του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού». Θα προβληθούν 32 ταινίες Ελλήνων δημιουργών, που συμμετείχαν στη διοργάνωση τα τελευταία 17 χρόνια. Αρκετοί σκηνοθέτες θα προλογίσουν την ταινία τους, ενώ θα λειτουργήσει και έκθεση αφισών του θεσμού. Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί με συναυλία μουσικής από τον ελληνικό και τον ξένο κινηματογράφο, με το συγκρότημα «Oticons Ensemble» (13/7, 11 μμ).

Βέβαια, αν ήθελε, ο Δήμος Αθηναίων (ο Πολιτισμικός Οργανισμός του, μαζί με το Φεστιβάλ Δράμας, συνδιοργανώνει την εκδήλωση) θα μπορούσε να μην έχει εισιτήριο (και μάλιστα 5 ευρώ!) για τις προβολές. Θα έπρεπε να είναι δωρεάν, καθώς η ταινία μικρού μήκους είναι, δυστυχώς, «άγνωστη χώρα» για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, ενώ το κοινό της είναι κυρίως η νεολαία. Αλλά τι να περιμένεις από μια δημοτική αρχή της οποίας ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης, λέγοντας ότι «απαραίτητη κρίνεται η επιδίωξη και η τόνωση της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και η προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων στο κέντρο της πόλης»...


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ