Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ισοι «ψηφιακοί» και μη «μικρομηκάδες»

Αργησαν αλλά, μάλλον, θα πράξουν το αυτονόητο οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Από τη φετινή, 35η διοργάνωση (17 - 22/9) οι ψηφιακές ταινίες και οι ταινίες γυρισμένες σε φιλμ θα διαγωνίζονται σ' ένα ενιαίο διαγωνιστικό εθνικό πρόγραμμα.

Η θετική αυτή εξέλιξη, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των νέων κινηματογραφιστών, αφότου η ψηφιακή τεχνολογία ήρθε να «λύσει» τα χέρια τους με διάφορους τρόπους, κυρίως οικονομικούς, δίνει τέλος σε έναν αυθαίρετο διαχωρισμό των ταινιών ανάλογα με το μέσο που γυρίστηκαν! Ετσι, για χρόνια, το φεστιβάλ αντιμετώπιζε, ουσιαστικά, ως «κατώτερες» τις ψηφιακές ταινίες θεωρώντας - για αδιευκρίνιστους λόγους - το μέσο αποτύπωσης της εικόνας... σαν «καλλιτεχνικό» κριτήριο! Δημιουργώντας, ταυτόχρονα, πλήθος προβλημάτων στους νέους κινηματογραφιστές, οι οποίοι, αν ήθελαν η ταινία τους να έχει κάποια «τύχη», ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, προσέφευγαν με μεγάλο κόστος στην αναζήτηση φιλμ ή στη μετατροπή της ψηφιακής αποτύπωσης σε φιλμ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρώτη και λιτή ανακοίνωση του φεστιβάλ και αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες - στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάολος - πλησιάζοντας προς τη διοργάνωση. Πάντως, η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο 35ο Φεστιβάλ της Δράμας ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ