Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα

Στον ζωγράφο, γλύπτη, χαράκτη, σκηνογράφο, αλλά και συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του '30, Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, είναι αφιερωμένη η φετινή καλοκαιρινή εκθεσιακή περίοδος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Ανδρο (3/7- 25/9).

Το αφιέρωμα στον μεγάλο Ελληνα καλλιτέχνη, ο οποίος με το χρωστήρα, αλλά και με την οξυδερκή γραφίδα του συνέβαλε καθοριστικά στη διάπλαση της σύγχρονης πολιτιστικής μας παράδοσης, θα συγκροτείται από 100 περίπου εκθέματα - 71 ζωγραφικά, 21 σχέδια και 12 γλυπτά - προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Ο δίγλωσσος τόμος που θα πλαισιώνει την έκθεση θα περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο του Κυριάκου Κουτσομάλλη, το μνημειώδες, μακροσκελές κείμενο που ο Οδυσσέας Ελύτης αφιέρωσε στον Χατζηκυριάκο - Γκίκα - αναδημοσιευμένο αυτούσιο - και αποσπάσματα κειμένων του ίδιου του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, τα οποία επέλεξε η Ελεάνα Μαργαρίτη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές εκδηλώσεις, όπως στρογγυλή τράπεζα, με θέμα τη γενιά του '30, με συντονίστρια την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και εισηγητές προσωπικότητες των Γραμμάτων και Τεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ