Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπερασπίζεται τη συναίνεση στην πράξη

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες συμμετείχε χτες ο Α. Σαμαράς

Την πλήρη σύμπλευσή του με τα νέα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και την εκποίηση του δημόσιας περιουσίας ανέδειξε με την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Α. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το «όχι» επί της αρχής στο μεσοπρόθεσμο έχει καθαρά προσχηματικό και ψηφοθηρικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως προκύπτει σαφώς από τις δηλώσεις που έκανε πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, επέμεινε στη θέση του να μην υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, όπως θα ήθελαν ορισμένοι από τους ομοϊδεάτες του που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή, όμως, φρόντισε να προσφέρει πιο ισχυρές δεσμεύσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του μεσοπρόθεσμου. Η μόνη διαφωνία που πρόβαλε αφορούσε το «μείγμα», δηλαδή τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και τη διασφάλιση επιπλέον ρευστότητας από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους.

«Επανέλαβα ότι συμφωνούμε με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης: Με την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης του ΕΛΚ ο Α. Σαμαράς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «όλα αυτά τα έχουμε στηρίξει και εξακολουθούμε να τα στηρίζουμε». Επίσης, καυχήθηκε επειδή «είμαστε οι πρωτοπόροι που ζητάμε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση περιουσίας».

Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η διαφωνία του στο «μείγμα» του μεσοπρόθεσμου γίνεται από τη σκοπιά του ότι δεν είναι αποτελεσματικό και δεν επιτυγχάνει τους στόχους του. Οπως είπε, διαφωνεί με το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής γιατί «έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την οικονομία κι έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης», δηλαδή το μνημόνιο! Επικαλέστηκε επίσης ότι «όλα τα αποτελέσματά του βρίσκονται πια πολύ μακριά από τους στόχους». Ταυτόχρονα, πλειοδότησε όμως υπέρ των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», προκειμένου «να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αποπληρωμή των δανείων».

Στη συνεδρίαση των ηγετών του ΕΛΚ, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, «ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο, οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους». Πριν την έναρξη της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε δηλώσει πως «είναι σημαντικό στην Ελλάδα να μην υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική», ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε ότι επιθυμεί να γίνει στην Ελλάδα ό,τι έγινε στην Πορτογαλία για τη στήριξη του μνημονίου. Πιο επιθετικός ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Γιούνκερ είπε ότι αν συμμετείχε στη συνεδρίαση θα ζητούσε επιτακτικά από τον πρόεδρο της ΝΔ «να εγκαταλείψει την αρνητική στάση του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή στρατηγική πάνω από υπογραφές(2011-11-22 00:00:00.0)
Πλειοδοτεί στο τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων(2011-10-29 00:00:00.0)
Συμπλέει με την κυβέρνηση μέσα και έξω(2011-10-22 00:00:00.0)
Τελεσίγραφα στο λαό για να σκύψει το κεφάλι(2011-06-22 00:00:00.0)
Σύμπλευση στη στρατηγική των ευρωμονοπωλίων(2011-03-25 00:00:00.0)
Νέες δεσμεύσεις στην πλουτοκρατία από τη ΔΕΘ(2010-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ