Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»
Μέτρα νέας εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων

Μετά από ενάμιση χρόνο ανηλεούς επίθεσης σε λαϊκά εισοδήματα - κατακτήσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «κλείδωσε» με την τρόικα το επικαιροποιημένο πλαίσιο τσακίσματος των εργαζομένων

Η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, οι λεγόμενες «έκτακτες εισφορές» σε μισθούς και συντάξεις, η εκτίναξη του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι τα νέα άμεσα μέτρα, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέχεια και της προηγούμενης κλιμάκωσης που ξεδιπλώνει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, εδώ και ενάμιση χρόνο. Είναι τα μέτρα που έρχονται να προστεθούν σωρευτικά στις τεράστιες περικοπές μισθών, την καθιέρωση μισθών 570 ευρώ, τις ανατριχιαστικές διαστάσεις που έχουν πάρει οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της Υγείας και της Παιδείας, πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην πτώχευση εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, προκειμένου να στηριχθούν διάφορες ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας και του κεφαλαίου.

Ολα μαζί συναποτελούν το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο», η οριστική μορφή του οποίου δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, για να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και να ψηφιστεί την Πέμπτη 30 του Ιούνη. Η βαρβαρότητα και προκειμένου να χορτάσουν την αδηφαγία των μονοπωλίων περιλαμβάνει και τα παρακάτω επιπλέον μέτρα και εξειδικεύσεις και πρόκειται μόνο για αυτά που εφαρμόζονται από φέτος.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του Ευάγ. Βενιζέλου:

1) Καρατομείται το αφορολόγητο όριο από 12.000 στα 8.000 ευρώ δηλαδή κατά 4.000 ευρώ στα οποία εφαρμόζεται συντελεστής 10% ή 400 ευρώ το χρόνο. Εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι άμεσα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις ύψους 30 ευρώ το μήνα. Το μέτρο θα έχει και αναδρομική ισχύ με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011. Με την καρατόμηση έρχονται να βάλουν φόρους σε μισθούς και συντάξεις των 600 ευρώ το μήνα! Από το μέτρο ...«εξαιρούν» τους νέους μέχρι 30 ετών, που έτσι και αλλιώς δεν προσεγγίζουν εισόδημα στο ύψος του αφορολόγητου, τους συνταξιούχους πάνω από τα 65 και τα ΑμΕΑ.

2) Επιβάλλεται «έκτακτη εισφορά» με την προκλητική ονομασία «εισφορά αλληλεγγύης» που θα πληρώνουν όλοι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο και για ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος. Τα κλιμάκια είναι:

1% στα εισοδήματα 12.000-20.000 ευρώ.

2% στα εισοδήματα 20.000-50.000 ευρώ.

3% στα εισοδήματα 50.000-100.000 ευρώ.

4% στα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Επιπλέον και σε μια προσπάθεια δημιουργίας επικοινωνιακού τύπου εντυπώσεων, ανακοινώθηκε ότι επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% σε βουλευτές, αιρετούς των ΟΤΑ, ΓΓ υπουργείων κ.ά.

Αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα της τάξης των 25.000 ευρώ το χρόνο, από τα δύο παραπάνω μέτρα θα επιβαρυνθεί με 400 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου και με 500 ευρώ για την έκτακτη εισφορά, δηλαδή, αμέσως - αμέσως με 900 ευρώ!!!

3) Αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος θα επιβληθεί αύξηση που θα ξεπερνά τα 6 λεπτά το λίτρο ή τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η εξομοίωσή του με το πετρέλαιο κίνησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

4) Για όσους αυτοαπασχολούμενους αντέχουν και δεν έχουν κατεβάσει ρολά, επιβάλλεται επιπλέον «τέλος άσκησης επιτηδεύματος», που σύμφωνα με τον υπουργό διαμορφώνεται «μεσοσταθμικά» στα 300 ευρώ το χρόνο.

5) Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ (από 400.000 ευρώ), με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν φόρο και πολλοί εργαζόμενοι που διαθέτουν απλά ένα σπίτι για να καλύπτουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.

6) Δημιουργείται Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, που θα αναλάβει το έργο των ιδιωτικοποιήσεων και στο οποίο, όπως είπε ο υπουργός, «θα παρίστανται, εφόσον το επιθυμούν, δύο παρατηρητές, ένας από τα κράτη της Ευρωζώνης και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Να σημειώσουμε ότι, όπως ήδη ανακοίνωσε ο Ευαγ. Βενιζέλος, για κάθε ιδιωτικοποίηση θα καταρτίζεται ειδικό νομοσχέδιο, ενώ η περίπτωση της ΔΕΗ, για ευνόητους λόγους, θα εξεταστεί ως ειδική περίπτωση.

Εχουν ήδη «κλειδώσει»

Στα ήδη κλειδωμένα μέτρα για το 2011 που έχουν ανακοινωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • Μείωση στις φοροελαφρύνσεις που ισχύουν για τις δαπάνες των νοικοκυριών (νοίκια, στεγαστικά δάνεια, φροντιστήρια παιδιών, αποδείξεις λιανικής κ.ά.).
  • Αύξηση των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης.
  • Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%.
  • Καρατόμηση κοινωνικών δαπανών, με μείωση των κονδυλίων σε ΟΕΕ - ΟΕΚ - ΟΑΕΔ κλπ. που θα οδηγήσει σε μείωση των επιδομάτων ανεργίας κ.ά.
  • Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση 10% και 15% αντίστοιχα στο εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • «Εισφορά» 8% στους συνταξιούχους κάτω από 60 χρονών για ποσά συντάξεων πάνω από 1.700 ευρώ.
  • Περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων, συνταξιοδοτικών παροχών και επιδομάτων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ