Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στηρίζει την ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ και ΟΛΘ

Παρέμβαση στη συνεδρίαση από τους συμβούλους του ΚΚΕ, που κάλεσαν το λαό και τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τις ιδιωτικοποιήσεις

MotionTeam

Συστράτευση με την πολιτική της κυβέρνησης για παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο στη χτεσινή του συνεδρίαση συζήτησε τις ιδιωτικοποιήσεις της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Ολοι τους μίλησαν για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου ελέγχου, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, ως μονόδρομο την εμπλοκή των ιδιωτών (προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων) στη λειτουργία τους. Διαφώνησαν στο ποσοστό ιδιωτικοποίησης και στη μορφή παραχώρησης στους ιδιώτες. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι σύμβουλοι του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων.

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ κατήγγειλαν ως αποπροσανατολιστική την αντιπαράθεση για το ύψος, τις μορφές και τους τρόπους της ιδιωτικοποίησης και κάλεσαν τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, του ΟΛΘ και όλο το λαό να μην αποδεχθούν την ιδιωτικοποίησή τους. Να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, να συστρατευθούν στον αγώνα με το ταξικό κίνημα.

Στις τοποθετήσεις τους, οι κομμουνιστές εκλεγμένοι σύμβουλοι στην Περιφέρεια, Θ. Κωνσταντινίδης, Γ. Ζιώγας, Τ. Ρακιντζή, τόνισαν ότι η παραχώρηση κρατικής περιουσίας σε μονοπωλιακούς ομίλους δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχουν να διευκολύνουν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου μέσα από την επέκταση της δράσης του και σε νέους τομείς και κλάδους, στηρίζοντας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου στην ΕΕ.

Ξεκαθάρισαν ότι η λεγόμενη «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, όπως κι αν γίνει (είτε με δημόσιο έλεγχο και ευθύνη, είτε όχι), θα είναι σε βάρος των συμφερόντων, αλλά και της ικανοποίησης των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών του ελληνικού λαού, καθώς το αστικό κράτος λειτουργεί ως θεματοφύλακας των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Στόχος της κυβέρνησης με τις αποκρατικοποιήσεις και τις αναδιαρθρώσεις, δεν είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αλλά η προσέλκυση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και η ικανοποίηση των αναγκών, εγχώριων και αλλοδαπών επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται και η άμεση παράδοση της ύδρευσης και του λιμανιού στον έλεγχο και την κερδοσκοπία των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως τόνισαν, το πραγματικό δίλημμα είναι αν η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας θα γίνει προς όφελος του λαού ή προς όφελος των μονοπωλίων.

Ομως, η ολοκληρωμένη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα σύστημα, όπου σκοπός της παραγωγής είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Απαιτείται η ριζική ανατροπή της εξουσίας και της οικονομίας των μονοπωλίων, η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο υπό αυτούς τους όρους μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ