Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ημερίδα για τις συλλογικές συμβάσεις

Η οργάνωση της δουλειάς του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τον περαιτέρω συντονισμό δράσης και την ένταση της πάλης ενάντια στην επιχείρηση κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συζητήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με θέμα τις ΣΣΕ.

Τις εργασίες της ημερίδας που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚ με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών σωματείων και εργαζόμενων, άνοιξε ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ο Δ. Κουμπούρης αναφερόμενος στην ιστορία των ΣΣΕ υπογράμμισε ότι όπως και κάθε άλλο εργασιακό ασφαλιστικό δικαίωμα στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού, είναι αποτέλεσμα σκληρής ταξικής πάλης και αναμέτρησης ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο και αποτελούν κατάκτηση από τη μεριά της εργατικής τάξης. Πρόσθεσε, δε, ότι η επίδραση των κατακτήσεων της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών, έπαιξαν σημαντικό ρόλο και επηρέασαν πολύ θετικά τον αγώνα της εργατικής τάξης για τις κατακτήσεις της στον καπιταλισμό.

Οσον αφορά στο σήμερα, σημείωσε, ότι η εργοδοσία, το κεφάλαιο, έχουν σχεδιάσει την πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Θέλουν να απαλλαγούν και από τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά και κάθε είδος ΣΣΕ. Αμφισβητούν την έννοια του κατώτερου μισθού και μεροκάματου και η ψήφιση του νόμου 3899/10 αυτό το θέμα προωθεί.

Σχετικά με το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος επεσήμανε ότι σήμερα η ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ παίζουν βρώμικο ρόλο στα πλαίσια του συστήματος χωρίς κανένα φραγμό.

Είναι γενικότερη κατεύθυνση της ΕΕ - τόνισε - και θέλουν να απαλλαγούν οριστικά από κάθε δέσμευση στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Οπως υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης, θα είναι μεγάλο πλήγμα για την εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα αν περάσει αυτό το σχέδιο και επεσήμανε ότι η περεμπόδισή του μπορεί να γίνει μόνο με υπεροχή δυνάμεων και σκληρό αδιάλλακτο αγώνα, κλάδο τον κλάδο, επιχείρηση την επιχείρηση. Μπροστά στην κατάσταση - είπε - και στις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας από τη γενική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, τις δυσκολίες για την υπογραφή νέων ΣΣΕ, χρειάζεται να έχουμε σχεδιασμό και δράση αποφασιστική για το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στην πάλη για νέα ΕΓΣΣΕ(2012-12-21 00:00:00.0)
Οι έμποροι της Υγείας θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους(2008-07-02 00:00:00.0)
Κρίσιμο ζήτημα η ένταξη στα συνδικάτα(2006-12-15 00:00:00.0)
«Κριτής», ο αγώνας των εργαζομένων(2004-05-21 00:00:00.0)
Τώρα ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ για την κοινωνική ασφάλιση(2000-07-13 00:00:00.0)
Νέος αιώνας με νέους αγώνες(2000-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ