Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ»
Φέσια 6 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο

Διόγκωση με περίπου 500 εκατ. ευρώ το μήνα!

Εξω από κάθε προδιαγραφή κινείται η πορεία εφαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Τα νέα εμφανιζόμενα ελλείμματα και οι τρανταχτές αστοχίες διευρύνονται ακόμη περισσότερο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου - στενός και ευρύτερος τομέας - που μέσα στο α' τρίμηνο έπιασαν ήδη τα 6 δισ. ευρώ, φτάνοντας δηλαδή στο 2,6% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Πρόκειται για τις αναγνωρισμένες οφειλές τους, που χρονίζουν για περισσότερες από 90 μέρες. Για τη συνέχεια και στο βαθμό που τα αποπληρώνουν θα διογκώνουν ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα και τις αστοχίες τους μόνο και μόνο προκειμένου να σηκώσουν ακόμη περισσότερο τον αντιλαϊκό πήχη. Τα βάσανα και τα αδιέξοδα του λαού αποδείχνονται, καθημερινά και στην πράξη, η απόλυτη ματαιότητα. Απόλυτα φανερό είναι και το γεγονός ότι η επιχείρηση «αναδιάρθρωση», η καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων δεν αφορά μόνο στο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, αλλά συνολικά σε κλάδους και τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Γενάρη με Μάρτη του 2011 από το υπουργείο Οικονομικών:

  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του Μάρτη έφτασαν στα 6,02 δισ. ευρώ από περίπου 5,5 δισ. ευρώ και 5,2 δισ. στους αμέσως προηγούμενους μήνες (Φλεβάρης και Γενάρης 2011 αντίστοιχα). Οπως προκύπτει, τις διογκώνουν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ το μήνα, εμφανίζοντας έτσι και χαμηλότερα ελλείμματα.
  • Οι οφειλές ανά κατηγορία διαμορφώνονται: Υπουργεία: 1,13 δισ. ευρώ, ΟΤΑ: 700 εκατ. ευρώ, νοσοκομεία: 1,69 δισ. ευρώ, Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: 2,28 δισ. ευρώ, άλλα νομικά πρόσωπα: 215,5 εκατ. ευρώ.
  • Η διόγκωση από το Γενάρη μέχρι το Μάρτη του 2011 προέρχεται κυρίως από τις οφειλές υπουργείων (321,1 εκατ. ευρώ), ΟΤΑ (109,6 εκατ. ευρώ), νοσοκομεία (172,9 εκατ. ευρώ), Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (280 εκατ. ευρώ).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ