Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες φορο-απαλλαγές στο κεφάλαιο

Δε θα γίνεται καν παρακράτηση φόρου για τα μερίσματα και τα κέρδη των εφοπλιστών

Εταιρείες εφοπλιστών, η Τράπεζα της Ελλάδας, αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και πολυεθνικές απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου που επιβάλλεται στα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο φορολόγησης των διανεμόμενων μερισμάτων με σκανδαλωδώς ευνοϊκότερο τρόπο για τους μερισματούχους, αλλά διατήρησε στο σύνολό τους τις προκλητικές διατάξεις, με τις οποίες απαλλάσσονται από κάθε φόρο διάφορα τμήματα του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομιών, με θέμα «φορολογία των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν τα νομικά πρόσωπα», επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 25% στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση είχε κάνει παντιέρα τη φορολόγηση των μη διανεμόμενων κερδών των ανωνύμων εταιρειών, τα οποία ...θα φορολογούσε με συντελεστή 45%. Η ρύθμιση αυτή «άντεξε» λίγους μόνο μήνες, καθώς με νέα ρύθμιση η φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων προσγειώθηκε στο 25%.

Πέραν τούτου όμως υπάρχουν και προκλητικές εξαιρέσεις από το νόμο, καθώς μια σειρά επιχειρήσεις, φορο- απαλλάσσονται, σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει άγριο πογκρόμ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, στις περιπτώσεις διανομής μερισμάτων από τις ανώνυμες εταιρείες στους μετόχους απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου 25%:

  • Οι εφοπλιστικές εταιρείες, οι οποίες συνεχίζουν να φορολογούνται με τον αποικιοκρατικό νόμο 27/1975.
  • Το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και με ειδικό νόμο η Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Τα μερίσματα που αποκτούν τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια).
  • Τα διανεμόμενα μερίσματα στους μετόχους των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου.
  • Τα μερίσματα που καταβάλλει θυγατρική ανώνυμη εταιρεία, που εδρεύει στην Ελλάδα, στη μητρική της με έδρα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Τα διανεμόμενα μερίσματα που καταβάλλει θυγατρική ανώνυμη εταιρεία με έδρα την Ελλάδα στη μητρική εταιρεία με έδρα χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν με τη χώρα αυτή έχει υπογραφεί σύμφωνο αποφυγής διπλής φορολογίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ