Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκιαμαχίες για το χρέος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Προειδοποίηση» του οίκου αξιολόγησης «Moody's» υπήρξε για το ενδεχόμενο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν το αμερικανικό Κογκρέσο και η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν επιτύχουν συμφωνία που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου του δημοσιονομικού χρέους.

Οι προειδοποιήσεις της «Moody's» και το «αδιέξοδο» συμβάλλουν τα μάλα στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την αποδοχή του πολιτικού θεάτρου που θα παίζεται για τους επόμενους δύο μήνες. Το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ τελεί υπό τους περιορισμούς που θέτει το πλαφόν του Κογκρέσου και στα μέσα Μάη έφθασε το όριο (14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια), πέραν του οποίου το ομοσπονδιακό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να το αυξήσει.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από το Γενάρη από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο καθώς αποτελεί πάγια τακτική ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Τζορτζ Ου. Μπους το παρέλαβε σε 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα στα 10,6 τρισ. δολάρια. Από το Μάη, δε, έχει εφαρμόσει σειρά κατ' εξαίρεση μέτρων που επιτρέπουν στο κράτος να εκδίδει ομόλογα χωρίς να αυξάνεται το χρέος. Τυπικά θα έχει αυτή τη δυνατότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο έχουν περιέλθει υποτίθεται σε «αδιέξοδο». Η ουσία είναι η περικοπή ή καλύτερα η διάλυση των δύο ασφαλιστικών και κοινωνικών προγραμμάτων για τους φτωχούς, τους ανέργους και τους ηλικιωμένους, το Medicare και το Medicaid. Ηδη οι διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικανών με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν έχουν αρχίσει και η διαφωνία εκ μέρους της κυβέρνησης και των Δημοκρατικών δεν αφορά στην ουσία αλλά στο πολιτικό κόστος γιατί θα είναι η «ταφόπλακα» για τον Πρόεδρο Ομπάμα μιας και η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2012 έχει αρχίσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ