Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Φταίει ο Μιλόσεβιτς!

Προκλητική δήλωση του  Αμερικανού πρέσβη, Ν. Μπερνς, στο πλαίσιο της ομιλίας του χτες σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων

Τους μύχιους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης για το αναπτυσσόμενο λαϊκό αντιπολεμικό κίνημα και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στις εξελίξεις στην περιοχή, εξέφρασε και πάλι ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, στην ομιλία του στην ημερίδα που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ανασυγκρότηση: Από τη θεωρία στην πράξη, επενδυτικές πρωτοβουλίες στη ΝΑ Ευρώπη». Ενώ ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπερνς διέγνωσε πως για τους θανάτους στα Βαλκάνια δε φταίει το ουράνιο, μα ο Μιλόσεβιτς...

Ο Ελληνας υπουργός επισήμανε: «Σε μια στιγμή όταν η ανησυχία σχετικά με το σύνδρομο του απεμπλουτισμένου ουρανίου ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη γύρω από τις επιπτώσεις της χρήσης τοξικών ουσιών στο περιβάλλον, είναι πιθανό να αποσπάσει την προσοχή μας από τις ανάγκες των λαών της ΝΑ Ευρώπης, ανάγκες άμεσα συνδεδεμένες με την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση της σταθερότητας». Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, τόνισε ο κ. υπουργός, «την αδράνεια και στασιμότητα σε μια φάση που θα έπρεπε να κινηθούμε αποφασιστικά».

Την ίδια ζωηρή ανησυχία εξέφρασε στην ομιλία του και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Νίκολας Μπερνς, που είπε ότι οι Ελληνες δεν πρέπει να επιτρέψουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Ο Ν. Μπερνς βέβαια δεν αρκέστηκε σ' αυτό. Στην προσπάθειά του να συσκοτίσει τα πράγματα, κατά την πάγια τακτική της αμερικανικής διπλωματίας, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για τη σχέση ανάμεσα στις περιπτώσεις λευχαιμίας και καρκίνου και στο απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Ξεπέρασε όμως κάθε όριο σοβαρότητας, όταν δήλωσε ότι για τους θανάτους στη Βαλκανική δε φταίει το ουράνιο, αλλά... ο Μιλόσεβιτς, που στη διάρκεια της διακυβέρνησής του διεξήγαγε 4 πολέμους με χιλιάδες θύματα. Τόνισε ακόμα ότι «το 1999 σταματήσαμε την εθνική κάθαρση στο Κόσσοβο». Θα εννοούσε ασφαλώς ο κ. πρέσβης ότι το ΝΑΤΟ σταμάτησε την εθνοκάθαρση στο Κόσσοβο με την εκκαθάριση ολόκληρου του πληθυσμού!!

Την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης «HYATT REGENCY», διοργάνωσε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ), με την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο Ν. Μπερνς δεν παρέλειψε στην ομιλία του να δώσει και τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «το θρίαμβο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία». Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Περιέγραψε επίσης τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Για τη χώρα μας επισήμανε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Κομοτηνή, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά του ο Γ. Πασχαλίδης προσπάθησε να προσδιορίσει την ουσία της «ανασυγκρότησης», υπογραμμίζοντας: «Η ανασυγκρότηση με την έννοια της δημιουργίας ενός συνεκτικού οικονομικού αρχικά χώρου στη ΝΑ Ευρώπη, με στόχο τη σταδιακή ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα». Επιβεβαίωσε έτσι για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και του προοδευτικού, αντιπολεμικού κινήματος για τη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης περιφερειακής αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη, που θα τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Υπενθύμισε έτσι ότι όλος ο «καβγάς» στα Βαλκάνια με τις γνωστές τραγικές για τους λαούς συνέπειες, έγινε ακριβώς γι' αυτό το «πάπλωμα» και όχι για αποτροπή δήθεν της εθνοκάθαρσης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ