Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επεκτείνεται η σύμπραξη με τη γαλλική Gredit Agricole

Ηδη μειώθηκε το προσωπικό της Εμπορικής κατά 250 άτομα με ισάριθμες αποχωρήσεις με το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου». Στο 25% υπολογίζουν την αύξηση των κερδών της Εμπορικής το 2000, ποσοστό που είναι σχεδόν δεκαπλάσιο του πληθωρισμού

Η διαχείριση κεφαλαίων, η λεγόμενη «επενδυτική τραπεζική» και οι ασφάλειες είναι οι συνισταμένες της κοινής δράσης για την Εμπορική Τράπεζα και το «στρατηγικό» της εταίρο, τη γαλλική Gredit Agricole. Αυτό προκύπτει από τις θέσεις που διατύπωσαν κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Εμπορικής, Γ. Στουρνάρας, και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Credit Agricole και μέλος του ΔΣ της Εμπορικής, Ζ. Λ. Περόν, που παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τους στόχους αλλά και τα μέσα για τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας της Εμπορικής. Την υλοποίηση των στόχων αυτών υπηρετεί και η σχεδιαζόμενη απορρόφηση δυο εταιριών του ομίλου (Εμπορική Χρηματιστηριακή και Metrolife) από την Τράπεζα Επενδύσεων, επίσης θυγατρική της Εμπορικής, καθώς δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη σύμπραξη της Τράπεζας Επενδύσεων με τους Γάλλους.

Παράλληλα, οι δύο «στρατηγικοί» εταίροι ορέγονται τη διαχείριση των διαθεσίμων των Ταμείων. Είναι ενδεικτικό, ότι στη χτεσινή συνέντευξη δεν έκρυψαν το γεγονός, πως ήδη έχουν κάνει σχετική πρόταση στο ΙΚΑ, προκειμένου να αναθέσει τη διαχείριση των κεφαλαίων του (δηλαδή τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών) στην Εμπορική Τράπεζα.

Στους κοινούς σχεδιασμούς τους περιλαμβάνεται και η καταναλωτική πίστη (χορήγηση δανείων στα νοικοκυριά), τομέας που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καρποφόρος για τους τραπεζίτες, καθώς στη συγκυρία της ΟΝΕ τα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Γ. Στουρνάρας, κάνοντας τον απολογισμό της 6μηνης θητείας του στην Τράπεζα, αναφέρθηκε:

  • Στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, λέγοντας ότι αποχώρησαν 250 εργαζόμενοι, με εφάπαξ κόστος για την τράπεζα ύψους 3 δισ. δραχμών, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικές επιρροές στους «δείκτες ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της τράπεζας». Να σημειώσουμε ότι πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» έχουν δρομολογήσει και άλλες τράπεζες, καθώς το κόστος λειτουργίας για το τραπεζικό κεφάλαιο προέρχεται κυρίως από τις δαπάνες μισθοδοσίας.
  • Στη δρομολόγηση των δραστηριοτήτων με ίδρυση εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητα (real estate) στην Κύπρο και με τη συμμετοχή Κύπριων επιχειρηματιών. Επίσης, στη συμμετοχή με 20% στην εταιρία συμβούλων ICAP.
  • Στη συγχώνευση των εταιριών του ομίλου Metrolife και Φοίνικα.

Αναφερόμενος στην κερδοφορία της τράπεζας, ο πρόεδρος της Εμπορικής είπε ότι τα κέρδη της κατά το 2000 κυμαίνονται μεταξύ 115 και 120 δισ. δρχ. Θα είναι δηλαδή αυξημένα κατά25%σε σχέση με το 1999 και αυτό παρά την «αρνητική συγκυρία» στο χρηματιστήριο και το κόστος του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου». Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί, ότι το αναμενόμενο ποσοστό αύξησης των κερδών της Εμπορικής είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από την αύξηση του πληθωρισμού και, σίγουρα, υπερδεκαπλάσιο της ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων.

Από την πλευρά του το στέλεχος της γαλλικής τράπεζας Ζ. Λ. Περόν, που συμμετέχει και στο ΔΣ της Εμπορικής, αναφέρθηκε στην κοινοπραξία με την «Ερμής ΑΕΔΑΚ», η οποία θα αρχίσει τους επόμενους μήνες να διανέμει τα αμοιβαία κεφάλαια της γαλλικής εταιρίας, ενώ τον Απρίλη θα είναι έτοιμο το κοινό εταιρικό σχήμα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των τραπεζασφαλειών.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ