Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Σύσφιξη σχέσεων προς όφελος των μονοπωλίων

Βαθαίνει η σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία

Ο Κινέζος Πρόεδρος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Κινέζος Πρόεδρος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη δέσμευση της Κίνας να συνεχίσει την παροχή διευκολύνσεων σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ να επενδύουν στη χώρα, επανέλαβε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ζητώντας ωστόσο από τις Βρυξέλλες να ανοίξει με τη σειρά της το δρόμο για τις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στην ΕΕ. Ο Ζιντάο τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών ΕΕ - Κίνας, κάνοντας λόγο για μια στρατηγική συνεργασία και σημειώνοντας ότι μία ευημερούσα και σταθερή οικονομικά Ευρώπη είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου και του υπόλοιπου κόσμου.

Ο Χ. Ρομπάι, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη και άνοδος της Κίνας στη διεθνή σκηνή αποτελεί ευκαιρία και για την Ευρώπη, εκφράζοντας την επιθυμία της ΕΕ να «πετύχει η Κίνα», με στόχο φυσικά τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την κερδοφορία του κεφαλαίου, που προτάσσεται στο όνομα της «ανάπτυξης».

Παράλληλα, διεξάγεται στο Πεκίνο φόρουμ μεταξύ του ΚΚ Κίνας και 100 εκπροσώπων από 30 πολιτικά κόμματα της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, με θέμα «το 12ο πενταετές πλάνο της Κίνας και η Στρατηγική 2020 της ΕΕ: νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για τη Συνεργασία ΕΕ - Κίνας». Χαρακτηριστική των θέσεων του ΚΚ Κίνας, όπως εκφράζονται στο πενταετές σχέδιο, ήταν η τοποθέτηση του μέλους του ΠΓ του κόμματος, Λιού Γιουνσάν, που αναγνώρισε «μεγάλη ομοιότητα» στα σχέδια της Κίνας με την αντιλαϊκή Στρατηγική 2020 της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας και στην πράξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ