Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντι-προτάσεις προς ΝΑΤΟ για «ασπίδα»

Η άμεση απάντηση στη συμφωνία ΗΠΑ - Ρουμανίας

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όταν σχεδιαζόταν να τοποθετηθεί στην Τσεχία

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όταν σχεδιαζόταν να τοποθετηθεί στην Τσεχία
Στις 2 με 5 Μάη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ πάνω στο πρόβλημα της μελλοντικής «αρχιτεκτονικής» του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας. Τα ζητήματα της συνεργασίας στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας συζητήθηκαν στις 5 Μάη στη συνεδρίαση του Συμβούλιου Ρωσία - ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρεσβευτών. Σύμφωνα με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, λίγες μέρες νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μια σειρά συσκέψεων για τη συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Μάλιστα, στις 4/5 συζητήθηκαν τα θέματα της αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και της ευρωπαϊκής και της διεθνούς ασφάλειας σε επίπεδο επιτελαρχών. Οι πλευρές επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους να συνεχίσουν το διάλογο και διαπίστωσαν πως υπάρχουν διαφωνίες στις προσεγγίσεις στη συνεργασία στον τομέα αυτό.

Ο βασικός σκοπός των διαβουλεύσεων, όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, είναι η δημιουργία μιας βάσης για τη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη γαλλική πόλη Ντοβίλ στα τέλη Μάη, καθώς επίσης και πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Αμυνας, που προβλέπεται να γίνει στις 9 Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο διοικητής των Διαστημικών Στρατευμάτων της Ρωσίας, Ολέγκ Οσταπένκο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, παρουσίασε νέες προτάσεις της Ρωσίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η Ρωσία είναι έτοιμη να αναλάβει την «κατασκευή» ενός μέρους του «σκελετού» της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής «ομπρέλας» και συγκεκριμένα τη δημιουργία προκάλυψης από πιθανή απειλή για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης για τις λεκάνες της Μαύρης θάλασσας, της Βαλτικής και της θάλασσας Μπάρεντς. Η Ρωσία υπέβαλε στο ΝΑΤΟ μία σειρά προτάσεων για τη δημιουργία κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Να σημειωθεί πως τις μέρες που στις Βρυξέλλες διεξήχθησαν οι συνομιλίες για αντιπυραυλική άμυνα, η Ουάσιγκτον και το Βουκουρέστι κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος σε ρουμανική στρατιωτική βάση. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, αποκάλυψε πως η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος θα γίνει στην πρώην αεροπορική βάση Ντεβέσελου, στην επαρχία Ολτ, επιμένοντας, ωστόσο, ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν έχει στόχο τη Ρωσία. Οπως ακόμη έγινε γνωστό, περίπου 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί θα υπηρετούν στη ρουμανική βάση που σταδιακά πρόκειται να φτάσουν έως και τους 500.

Για το ζήτημα έκανε δήλωση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ, στην οποία τόνισε πως οι συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρουμανίας, για την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στη Ρουμανία, παραβιάζουν τις ρωσοαμερικανικές συμφωνίες για την κατασκευή κοινής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Ο Ν. Μακάροφ δήλωσε ακόμη πως η Μόσχα ζητά εγγυήσεις ασφάλειας πως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δε θα στρέφεται κατά του ρωσικού πολεμικού δυναμικού και αποκάλυψε πως η χώρα του έχει προτείνει στο ΝΑΤΟ τριετή ή και πενταετή στρατιωτική συνεργασία.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντιδράσεις για την «ασπίδα»(2012-10-20 00:00:00.0)
Συμβούλιο μετά τη Σύνοδο του Σικάγου(2012-05-26 00:00:00.0)
Προχωράει σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα(2012-02-15 00:00:00.0)
Αναγνωρίζει τους κινδύνους της «αντιπυραυλικής ασπίδας» η Μόσχα και ανεβάζει τους τόνους(2011-05-29 00:00:00.0)
Η αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα», νέα απειλή για τους λαούς(2008-12-28 00:00:00.0)
Νέα «αντεπίθεση» από τον Πούτιν για την «ασπίδα»(2007-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ