Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Πληθαίνουν οι θετικές αντιδράσεις για τη συμφωνία συμφιλίωσης

Οι επικεφαλής των παλαιστινιακών οργανώσεων «Φατάχ» και «Χαμάς»
Οι επικεφαλής των παλαιστινιακών οργανώσεων «Φατάχ» και «Χαμάς»
ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υπόσκαψη της συμφωνίας ενότητας δήλωναν, και χτες, οι επικεφαλής των «Χαμάς» και «Φατάχ». Οι δηλώσεις των Μασχάαλ και Αμπάς, αντίστοιχα, αποτελούν απάντηση στις αλλεπάλληλες απειλές και παρεμβάσεις στα εσωτερικά της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής από την ισραηλινή ηγεσία, που επιμένει να χαρακτηρίζει τη συμφωνία «καταστροφή κάθε ειρηνευτικής προοπτικής».

Ο Αμπάς υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να συνεχιστούν ούτε οι εκβιασμοί ούτε η κατοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μασχάαλ τόνισε ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν την ίδρυση «ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς εποικισμούς, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και με σεβασμό στο δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων», ενώ πρόσθεσε ότι η «Χαμάς» θα σεβαστεί την εκεχειρία με το Ισραήλ που ισχύει μετά το τέλος της ισραηλινής επιδρομής στη Γάζα στις αρχές του 2009.

Χτες, μία μέρα μετά την επίσημη συμφωνία ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης, η Μόσχα χαιρέτισε την υπογραφή της, χαρακτηρίζοντάς την πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης ειρήνης. Μετά από αρκετές ημέρες σιωπής ήρθε και η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον, με την υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι «οι κινήσεις συμφιλίωσης δε θα πρέπει να στοχοποιούν το Ισραήλ, αλλά να γίνονται με γνώμονα την ειρηνευτική διαδικασία».

Η Κλίντον συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση υιοθετήσει τις αρχές του Κουαρτέτου, που είναι «η αποκήρυξη της βίας, ο σεβασμός του ισραηλινού δικαιώματος ύπαρξης και η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Πάντως η προαναφερόμενη δήλωση του ηγέτη της «Χαμάς», Μασχάαλ, περιέχει τις υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ, που διασφαλίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του εβραϊκού κράτους.

Αναλόγου περιεχομένου δήλωση έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που έχει ξεκινήσει περιοδεία στην Ευρώπη για να πιέσει κατά της συμφωνίας ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης. Ο Κάμερον, όμως, εκτός από τους όρους προς τη «Χαμάς», τόνισε ότι αν το Ισραήλ δε συνεισφέρει στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, τότε το Λονδίνο θα εξετάσει πολύ σοβαρά τη μονομερή αναγνώριση της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.

Πιο αποφασισμένος εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος λίγο πριν υποδεχτεί τον Νετανιάχου, υπογράμμιζε ότι «αν δεν γίνουν συνομιλίες, τώρα μετά τη συμφιλίωση, το Παρίσι θα υποστηρίξει το Σεπτέμβρη την μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ