Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αποφασίστηκε «ταμείο» αλλά όχι το πώς θα τροφοδοτηθεί

Συνεδρίασε η Ομάδα των «προθύμων» που μακελεύουν τον λιβυκό λαό

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ._

Στη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη που συνεδρίασε, χθες, για τρίτη φορά μετά από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα. Βέβαια η αναγγελία της σύστασης του «ταμείου» αυτού δε συνοδεύτηκε και από συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πώς ακριβώς θα τροφοδοτηθεί αφού πολλές απόψεις διατυπώθηκαν, καμία, όμως, δεν καταλήχτηκε.

Στην ιταλική πρωτεύουσα βρέθηκαν, χθες, 22 υπουργοί Εξωτερικών (φυσικά δεν ήταν ούτε της Ρωσίας, ούτε της Κίνας) έξι αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ή ο Αραβικός Σύνδεσμος, και παρατηρητές, όπως η Αφρικανική Ενωση και η Παγκόσμια Τράπεζα. Οπως ανακοίνωσε μετά το πέρας του πρώτου γύρου των συνομιλιών, ο οικοδεσπότης Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, οι «πρόθυμοι» αποφάσισαν να «βοηθήσουν» , έτσι ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των αντικαθεστωτικών για τρόφιμα, φάρμακα, μισθούς στο δημόσιο τομέα και συντήρηση βασικών υποδομών. Το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο έχει υπολογίσει ότι οι υπάρχοντες πόροι του δεν αρκούν παρά μόνο μέχρι τα τέλη Μάη και ότι χρειάζεται 2 - 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οπως όλα δείχνουν δύο είναι οι βασικές προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι προς συζήτηση ως προς την τροφοδοσία του μηχανισμού. Από την μία είναι η πρόταση των ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί «νομικά» η αξιοποίηση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Από την άλλη είναι η πρόταση που κατέθεσε το Κατάρ, του οποίου ο πρωθυπουργός συμπροέδρευσε της συνόδου, και τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης τρόπων διευκόλυνσης της αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου του τμήματος της χώρας που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς.

Οπως όλα έδειχναν, τελική απάντηση δεν επρόκειτο να δοθεί κατά τη χθεσινή σύνοδο, που συνεχίστηκε με επαφές μέχρι αργά το βράδυ. Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, υποστήριζε ότι, εντός των επόμενων βδομάδων, ο μηχανισμός «θα έχει τεθεί σε λειτουργία». Ο Ζιπέ, βέβαια, παραδέχτηκε ότι μέχρι να καταληχθεί ο τρόπος τροφοδότησης, «θα χρειαστούν δωρεές αλλά και δάνεια». Οπως έγινε γνωστό, το Κατάρ ήδη δεσμεύτηκε να χορηγήσει 500 εκατομμύρια δολάρια και το Κουβέιτ 180 εκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ αν και δήλωνε ότι τάσσεται υπέρ της άσκησης οποιασδήποτε επιπλέον πίεσης απέναντι στον Καντάφι, (π.χ. τρόπους πλήρους αποτροπής πώλησης πετρελαίου και εισαγωγής παραγώγων του) ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας και της βοήθειας σε στρατιωτικό μη πολεμικό υλικό που έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει, δεν προτίθεται να συνεισφέρει με άλλα χρήματα. Εξίσου διστακτική εμφανίστηκε και η Ουάσιγκτον, η οποία έχει, ήδη, δεσμευτεί για 53 εκατομμύρια σε «ανθρωπιστική» βοήθεια και για 25 εκατομμύρια σε στρατιωτικό μη πολεμικό υλικό (αλεξίσφαιρα, κυάλια νυκτός κλπ.).

Φιάσκο αναγνώρισης και επανεμφάνιση της τουρκικής διπλωματίας

Στη σύνοδο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου επανέλαβε ότι η χώρα του απεργάζεται ένα σχέδιο κατάπαυσης πυρός, το οποίο θα έχει ως χρονικό περιθώριο εφαρμογής τις 7 μέρες. Οπως έχει πολλάκις ανακοινωθεί, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει τίποτε το συγκεκριμένο, το σχέδιο προβλέπει άμεση κατάπαυση πυρός, απόσυρση όλων των ενόπλων από τις πόλεις και διασφάλιση ανθρωπιστικών δρόμων. Το τουρκικό σχέδιο δεν προβλέπει τίποτε συγκεκριμένο ως προς το ποιος θα παραμείνει στην εξουσία στη Λιβύη, κάτι που ξεκαθάρισε, από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον, επιμένοντας ότι ο «Καντάφι θα πρέπει να φύγει αν είναι ο λιβυκός λαός να είναι ασφαλής».

Την ίδια ώρα, σύγχυση προκαλούνταν με τη δήλωση εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου ότι αναγνωρίστηκαν ως «μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού» και από τις Ισπανία, Δανία, Ολλανδία μετά τις Γαλλία, Ιταλία, Κατάρ, Γκάμπια. Και οι τρεις χώρες έσπευσαν να διαψεύσουν την αναγνώριση.

Σκηνές κόλασης με ξένους εργάτες

Κρεμασμένοι κυριολεκτικά από κάθε πλευρά του πλοίου που απέπλεε, προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την κόλαση των μαχών ξένοι εργάτες και Λίβυοι τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μιζράτα. Στόχος τους να επιβιβαστούν στο πλοίο του Οργανισμού Διεθνούς Μετανάστευσης, Red Star, το οποίο, αφού ξεφόρτωσε την ανθρωπιστική βοήθεια 18 τόνων που μετέφερε, επιβίβασε συνολικά 1138 άτομα για να τα μεταφέρει στη Βεγγάζη. Στην πλειοψηφία τους οι επιβαίνοντες ήταν ξένοι εργάτες, ξένοι δημοσιογράφοι και Λίβυοι τραυματίες. Ο Οργανισμός ετοιμάζει άλλη μία αποστολή στη Μιζράτα, όπου οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται όπως και στη Ζιντάν, στα δυτικά, όπου οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι ΝΑΤΟική επιδρομή κατέστρεψε δύο ελικόπτερα των δυνάμεων Καντάφι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ