Μετά την εμφανιζόμενη εκτέλεση του Λάντεν, πυκνώνουν τα σενάρια για το δίκτυο που αυτός είχε και για την «Αλ Κάιντα»
Το φερόμενο ως κρησφύγετο του Λάντεν, δίπλα σε χώρο στρατοπέδων στο Πακιστάν |
«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, η μάχη έχει κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, στη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για θέματα Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αμέσως μετά την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, με κωδικό όνομα «Τζερόνιμο».
Μία επιχείρηση, μία εκτέλεση και ένας θάνατος που αμφισβητείται ακόμη και από μερίδα Αμερικανών νομοθετών, που ζητούν επιμόνως από το Λευκό Οίκο να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Εξάλλου, πέραν των αμφισβητήσεων, στην επικαιρότητα έχει επανέλθει βίντεο με τη συνέντευξη της πρώην Προέδρου του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο στο «Αλ Τζαζίρα», όπου με κατηγορηματικό τρόπο δήλωνε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων και μάλιστα από τον ίδιο άνθρωπο που οργάνωσε και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντανιέλ Περλ. Η συνέντευξη είχε παραχωρηθεί στις 7 Νοέμβρη του 2007 και στις 27 Δεκέμβρη η Μπούτο δολοφονήθηκε.
Ισως οι πληροφορίες που είχε η πρώην πρώτη κυρία του Πακιστάν να μην ήταν «έγκυρες», ίσως όμως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν να μην είχε ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο του ως «φόβητρο». Ο κύκλος Μπιν Λάντεν «έκλεισε», αν και τα ερωτηματικά που συνόδευαν πάντα τον «πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στον πλανήτη» παραμένουν. Γιατί πρέπει να παραμείνουν, καθώς ο κύκλος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» παραμένει δραματικά ανοικτός, ενδεχομένως και αναβαθμισμένος. Εξ ου και οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και το μεταμεσονύχτιο δελτίο του Λευκού Οίκου προς τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους να είναι σε ύψιστο συναγερμό, καθώς τα «πάντα μπορούν να συμβούν», αφού θεωρείται δεδομένο ότι «θα εκδηλωθεί τουλάχιστον μία απόπειρα εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης σε αντίποινα».
Η δολοφονία του μπιν Λάντεν αποτελεί και χρήσιμο εργαλείο για την ανασύσταση του «δούρειου ίππου» των εξτρεμιστών ισλαμιστών που πλέον είναι «αποκεντρωμένοι» και οργισμένοι από τη δολοφονία, ειδικά σε περιοχές όπως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν συνιστά πολύ χρήσιμο εργαλείο και στην αναβάθμιση του διευρυμένου πολέμου στην Ασία, αφού το Πακιστάν γίνεται το επίκεντρο, καθώς όπως παρουσιάζεται ο Λάντεν βρισκόταν σε κτιριακό συγκρότημα στο Αμποταμπάντ, μία ανάσα από τη στρατιωτική Σχολή του Πακιστάν και στα «περίχωρα» του Ραουαλπίντι, την έδρα του πακιστανικού στρατού... Εξ ου και οι ΗΠΑ «δεν ενημέρωσαν τις πακιστανικές αρχές», ώστε να μην θέσουν εν κινδύνω την επιχείρηση σύμφωνα με τις δηλώσεις του συμβούλου του Πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα Αντιτρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, που πρόσθεσε ότι «ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε εκεί τουλάχιστον για πέντε με έξι χρόνια» και δε θα μπορούσε «εάν δεν είχε δίκτυο υποστήριξης μέσα στο Πακιστάν».
Αμφιβολίες για τη συμβολή του Πακιστάν στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» εξέφρασαν και αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών Βρετανίας, Κίνας και Γαλλίας, που, ωστόσο, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν αυτόν τον πόλεμο.