Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πακτωλός κρατικών και διακρατικών ενισχύσεων

Πάνω από 90 δισ. ευρώ τα τζάμπα κεφάλαια μέσω του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αμύθητο πακτωλό από υπερσυσσωρευμένα και σχεδόν τζάμπα κεφάλαια διοχετεύονται μέσω του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ενίσχυση των τραπεζών της Ευρωζώνης και για την αντιμετώπιση «δυσκολιών» και «προβλημάτων ρευστότητας» συνολικά για την τόνωση των μερίδων της πλουτοκρατίας, για την έξοδο από την κρίση σε όφελος των μονοπωλίων.

Η διοχέτευση «ζεστού χρήματος» από τις κεντρικές τράπεζες είναι συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Τώρα, στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης και προκειμένου να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της, αυτά τα τζάμπα κεφάλαια, με επιτόκιο μόλις 1% μέχρι πολύ πρόσφατα (1,25% σήμερα), έχουν απογειωθεί σε αστρονομικά ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας στο τέλος Φλεβάρη του 2011, το «άνοιγμα», τα προς επιστροφή κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος, διαμορφωνόταν στο αστρονομικό ύψος των 90,5 δισ. ευρώ, σε ποσό δηλαδή που φτάνει το 40% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2011! Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η επιχείρηση των καπιταλιστών για την έξοδό τους από την καπιταλιστική κρίση μόνον αναίμακτη δεν πρόκειται να είναι. Η κεντρική τράπεζα ήδη έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε «σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης» καλώντας τους τραπεζίτες να βρουν άλλους τρόπους άντλησης κεφαλαίων. Τους τελευταίους μήνες τα ποσά αυτά εμφανίζουν οριακή υποχώρηση (Δεκέμβρης 2010: 97,8 δισ. ευρώ, Γενάρης 2011: 94,5 δισ. ευρώ, Φλεβάρης 2011: 90,5 δισ. ευρώ). Nα σημειωθεί ότι πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης (πριν από το 2008) κυμαίνονταν στα 4 με 5 δισ. ευρώ. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι χρήμα υπάρχει και μάλιστα σε υπεραφθονία και ακόμη ότι καπιταλιστική κρίση είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που σήμερα λιμνάζουν στα «σεντούκια» της πλουτοκρατίας αναζητώντας νέες πηγές διευρυμένης κερδοφορίας. Οι τραπεζίτες προκειμένου να αντλήσουν τζάμπα κεφάλαια καταθέτουν για εγγύηση τίτλους (όπως κρατικά, ιδιωτικά ομόλογα κ.ά.) τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις διαμορφώνονται κοντά στα 150 δισ. ευρώ, και με βάση τις οποίες έχουν αντλήσει περί τα 90 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει, το επίσημο «κούρεμα» διαμορφώνεται στα επίπεδα του 40%. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Φλεβάρης 2011) η αποτίμηση του ενεργητικού των ντόπιων τραπεζών διαμορφώθηκε στα 636,8 δισ. ευρώ (απαιτήσεις από κάθε είδους δάνεια, χρεόγραφα, μετοχές, περιουσιακά στοιχεία κλπ).

Πέρα από τον πακτωλό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι τραπεζίτες έχουν βάλει στο χέρι και τα εθνικά πακέτα στήριξης (3 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και 1 με τη ΝΔ) που αφορούν σε ακόμη 98 δισ. ευρώ για κεφαλαιακές ενισχύσεις και κρατικές εγγυήσεις. Ετοιμα για ξεκοκάλισμα έχουν επίσης και τα 10 δισ. ευρώ, που έχουν να παίρνουν απευθείας από τα 110 δισ. ευρώ των μηχανισμών στήριξης (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (μέσα Απρίλη 2011) η τέτοια χρηματοδότηση προς το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης διαμορφωνόταν στα 407,7 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει, το μερτικό των ελληνικών τραπεζών ξεπερνά το 22%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ