Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι αποδείξεις των νοικοκυριών

Σύνδεση με αφορολόγητο όριο για τη λεηλασία λαϊκών εισοδημάτων

Υποχρεωτική είναι η κατάθεση των αποδείξεων λιανικής που μαζεύουν τα νοικοκυριά και που συνδέονται με το αφορολόγητο όριο για όσους επιλέξουν την «παραδοσιακή» μέθοδο της αυτοπρόσωπης υποβολής των δηλώσεων ή μέσω ταχυδρομείου. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων οι αποδείξεις, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, φυλάσσονται για να προσκομιστούν στις Εφορίες εφόσον ζητηθούν. Με χτεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών εξαγγέλλει δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση κριτήρια που θα επιλέξει, όπως η αναλογία εισοδήματος και προσκομιζόμενων αποδείξεων, τα ποσά του προς επιστροφή φόρου κ.ά.

Ο φορολογικός νόμος που πέρασε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας έρχεται να κουτσουρέψει το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων (12.000 ευρώ), συνδέοντάς το με το ύψος των αποδείξεων.

Συγκεκριμένα :

  • Για εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ δε χρειάζεται η προσκόμιση αποδείξεων.
  • Για τα παραπάνω ποσά και για το σύνολο των εισοδημάτων μέχρι 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίση με το 10% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, για εισόδημα στα 7.000 ευρώ χρειάζεται η προσκόμιση αποδείξεων αξίας 700 ευρώ.
  • Στο κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ, η αξία των αποδείξεων φτάνει στο 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, σε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούν το 10% για το ποσό μέχρι τα 12.000 (αποδείξεις αξίας 1.200 ευρώ) και για το επιπλέον 8.000 ευρώ, το 30% δηλαδή επιπλέον αποδείξεις αξίας 2.400 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα (εισόδημα 20.000 ευρώ) η αξία των αποδείξεων διαμορφώνεται (2.400+1.200) στα 3.600 ευρώ.
  • Για την προσκόμιση αποδείξεων πάνω από τα ελάχιστα ποσά, που συνδέονται με το αφορολόγητο όριο, προβλέπεται επιστροφή φόρου ίση με το 10% του επιπλέον ποσού αποδείξεων. Με βάση το προηγούμενο παράδειγμα, αν αντί για το ελάχιστο ποσό αποδείξεων (3.600 ευρώ) προσκομιστούν αποδείξεις αξίας, για παράδειγμα, 4.600 ευρώ, για τα 1.000 επιπλέον ευρώ προβλέπεται επιστροφή φόρου για το 10% από αυτές, δηλαδή 100 ευρώ.
  • Αντίθετα, σε περίπτωση που η αξία των αποδείξεων υπολείπεται από αυτήν που προκύπτει με βάση το εισόδημα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% της διαφοράς. Ετσι, αν αντί για 3.600 ευρώ υποβληθούν αποδείξεις 2.600 ευρώ (1.000 ευρώ λιγότερα) το χαράτσι φτάνει στα 100 ευρώ.
  • Το πλαφόν των αποδείξεων που αναγνωρίζονται διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και στα 30.000 για το νοικοκυριό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις αποδείξεις που ισχύει για φέτος, οι φορολογούμενοι προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριο, μπορούν να προσκομίζουν το σύνολο των αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει το 2010 για το σύνολο των αγορών τους ή για την πληρωμή υπηρεσιών. Για να ισχύουν οι αποδείξεις και για να υπολογιστούν από την εφορία θα πρέπει να αναφέρεται η επωνυμία της επιχείρησης - εταιρείας που τις έχει εκδώσει, το ΑΦΜ της εταιρείας, η ημερομηνία έκδοσής της και το συνολικό ποσό της πληρωμής.

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των αποδείξεων που υπολογίζονται για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου δεν ισχύουν δαπάνες για την εξόφληση λογαριασμών τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Επίσης, δεν ισχύουν αποδείξεις για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ., ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων. Ακόμα, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ.

Για τις περιπτώσεις της πληρωμής των κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες, η ρύθμιση προβλέπει ότι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση. Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό. Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ