Σάββατο 23 Απρίλη 2011 - Κυριακή 24 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με το ΠΑΣΟΚ και την πλουτοκρατία ενάντια στο λαό

Κόμμα - στυλοβάτης της αντιλαϊκής πολιτικής, υπέρμαχος της γενίκευσης και της ακόμα μεγαλύτερης επιτάχυνσης των ανατροπών

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αναθεώρηση των όρων του μνημονίου» και «ήπια», δηλαδή ελεγχόμενη, αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτά είναι τα δύο νέα «οχήματα» με τα οποία η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να ανοίξει δρόμους για επιπλέον φιλομονοπωλιακά και αντιλαϊκά μέτρα, προσφέροντας ταυτόχρονα πλήρη συναίνεση και στήριξη στο σύνολο των βάρβαρων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα.

Ακολουθώντας τη δοκιμασμένη μέθοδο της «φυγής προς τα μπρος», η ηγεσία της ΝΔ αναζητά τους πιο πρόσφορους τρόπους για να δείχνει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά στη στρατηγική της πλουτοκρατίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης υπέρ των αναγκαίων για το κεφάλαιο διαρθρωτικών αλλαγών και αντιλαϊκών μέτρων.

Μέσα από την αναθεώρηση των όρων του μνημονίου και την ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, η ηγεσία της ΝΔ περιγράφει τη νέα φάση του πολέμου που διεξάγει η πλουτοκρατία κατά του λαού και προσδιορίζει τα νέα μέτωπα, δηλαδή τις νέες αναδιαρθρώσεις και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Η ιδιαίτερη συνεισφορά της ΝΔ είναι ότι αξιοποιώντας την ιδιότητα του κόμματος της κατ' ευφημισμόν αντιπολίτευσης, επιχειρεί να λανσάρει τις παρεμβάσεις της ως «πρόταση διεξόδου από την κρίση», ενώ πρόκειται για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Εδώ και καιρό έχει γίνει σαφές πως όταν η ηγεσία της ΝΔ μιλάει για «αναθεώρηση των όρων του μνημονίου» ή «χαλάρωση του μνημονίου», εννοεί σαφώς τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Θεωρώντας δεδομένα τα βάρβαρα μέτρα του υπάρχοντος μνημονίου - «για ό,τι η χώρα έχει υπογράψει μέχρι τώρα πρέπει να τιμήσουμε την υπογραφή μας» επανέλαβε την περασμένη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ - προπαγανδίζει και πιέζει υπέρ της άμεσης εφαρμογής μιας νέας δέσμης φιλομονοπωλιακών μέτρων, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Στην πρώτη γραμμή προβάλλει την παραπέρα δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, τουλάχιστον στο επίπεδο του 10%, τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την απαλλαγή γενικότερα των επιχειρήσεων από πάσης φύσεως «κρατικά βάρη». Σε δεύτερο πλάνο βέβαια στηρίζει στην πράξη, χωρίς όμως να το διατυμπανίζει, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τις επιχειρησιακές συμβάσεις, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, κ.ο.κ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της φθηνότερης δηλαδή εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο.

«Η επιχειρηματικότητα είναι το βάθρο της ανάπτυξης», τόνισε μιλώντας στο Επιμελητήριο Κομοτηνής, το περασμένο Σάββατο, ο Αντ. Σαμαράς, προαναγγέλλοντας ότι το νέο πρόγραμμα της ΝΔ «θα προχωρά την ανταγωνιστικότητα με τολμηρές τομές, γιατί διαφορετικά δεν σώζεται τίποτα». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη και η ανάπτυξη θα γίνει μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Λανσάρει το «πρότυπο» της Ιρλανδίας

Τις τελευταίες μέρες, η ηγεσία της ΝΔ επανέφερε στην πρώτη γραμμή το ιδεολόγημα της «αναθεώρησης» των όρων του μνημονίου, επιχειρώντας μάλιστα να του προσδώσει φιλολαϊκή χροιά, επικαλούμενη το μνημόνιο που υπέγραψε η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ιρλανδίας με την τρόικα.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Εντα Κένι «κατάφερε να ανατρέψει δύο δυσμενείς όρους του μνημονίου που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση», προσπαθεί απεγνωσμένα αφενός να δικαιώσει τη θέση του κόμματος ότι «είναι αναγκαία και εφικτή η αναθεώρηση των όρων του μνημονίου» και αφετέρου να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες ότι τάχα μπορεί να γίνει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Πρόκειται, βέβαια, για συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης, γιατί η αύξηση του ελάχιστου ωρομίσθιου κατά ένα ευρώ στην Ιρλανδία, που είναι υποτίθεται το μεγάλο επίτευγμα της ιρλανδικής κυβέρνησης, δεν είναι παρά το άλλοθι και στάχτη στα μάτια για τη νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν τον ιρλανδικό λαό. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο πως για αλλαγή των πολιτικών όρων του μνημονίου, με βάση την αξιολόγηση που θα γίνει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τον Ιούνη, μίλησε και ο αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ, Ο. Ρεν.

Την προετοιμασία του εδάφους για νέα αντιλαϊκά μέτρα υπηρετεί και η θέση υπέρ μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους». Τα στελέχη της ΝΔ επιχειρούν να εμφανίσουν αυτή τη θέση ως ελκυστική και επωφελή τάχα για το λαό, προβάλλοντας το σκέλος της παράτασης αποπληρωμής του χρέους και της μείωσης των επιτοκίων, αλλά αποκρύπτοντας ότι όποια αναδιάρθρωση και αν γίνει, μεγάλος χαμένος θα είναι ο λαός, γιατί ακόμα και η «ήπια» αναδιάρθρωση που προτείνει, επισύρει νέα βάρβαρα μέτρα που επεκτείνονται στον αιώνα τον άπαντα.

Στήριξη επί του πρακτέου

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ δεν υστερεί στη στήριξη των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα. Χαρακτηριστική είναι η στάση που τηρεί στο πακέτο μέτρων ύψους 76 δισ. ευρώ που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2012 - 2015. Πέρα από την αβανταδόρικη και εντυπωσιοθηρική κριτική πως πρόκειται για «έκθεση ιδεών» και τους φραστικούς λεονταρισμούς στους οποίους επιδίδεται εκ του ασφαλούς, ότι δε θα υπερψηφίσει το πρόγραμμα, αν η κυβέρνηση επιλέξει τη διαδικασία των 180 ψήφων, στην πράξη την ενθαρρύνει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν το σύνολο των μέτρων.

Το κυρίαρχο ζήτημα, σύμφωνα με τη ΝΔ, είναι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης - «αυτή η κυβέρνηση έχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας» είναι η μόνιμη επωδός της κούφιας κριτικής που ασκούν τα στελέχη της - κλιμακώνοντας την πίεσή της σε αυτή την κατεύθυνση. Ζητά δηλαδή από την κυβέρνηση να «εξειδικεύσει τα μέτρα» και να «αναλάβει συγκεκριμένες και δεσμευτικές δράσεις».

Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης της συναινετικής στάσης που κρατάει, υπενθύμισε, μέσω του αρμόδιου αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρα, ότι «σε κάθε περίπτωση η ΝΔ, μεταξύ άλλων, προτείνει και στηρίζει πρωτοβουλίες για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου, για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων και οργανισμών, για τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών, των δαπανών Υγείας και ιατροφαρμακευτικής δαπάνης». Δηλαδή, νέες περικοπές και ανατροπές, που θα έχουν στο επίκεντρο τους πενιχρούς μισθούς των εργατοϋπαλλήλων και τις ήδη κουτσουρεμένες κοινωνικές δαπάνες.

Συνάμα, η ηγεσία της ΝΔ είναι άμεσος συνεργός στο έγκλημα της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, καθώς ήταν η πρώτη που έβαλε στην ατζέντα το πακέτο των 50 δισ. ευρώ, προβάλλοντας μάλιστα το παντελώς σαθρό επιχείρημα ότι έτσι θα μειωθεί το χρέος και θα περικοπούν τάχα λιγότερο οι μισθοί και οι συντάξεις.

Είναι ολοφάνερο ότι το κόμμα της ΝΔ είναι στυλοβάτης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους τους, προκειμένου να υπάρξει έξοδος από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Το ζητούμενο είναι ο λαός να αξιοποιήσει τη δική του πείρα από τη θητεία της ΝΔ σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να καταδικάσει την πολιτική της ως ταυτόσημη με αυτή του ΠΑΣΟΚ.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ