Από πρόσφατη διαμαρτυρία βετεράνων του σοβιετικού στρατού που διαμαρτύρονται για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που τους καταδικάζει στη φτώχεια την ίδια στιγμή που προσπαθεί να αναθεωρήσει την Ιστορία και σβήσει την προσφορά της ΕΣΣΔ |
Οι βουλευτές της Ουκρανίας καταδίκασαν τις προσπάθειες ιστορικής αναθεώρησης των συμπερασμάτων της Δίκης της Νυρεμβέργης, της διαστρέβλωσης και της μείωσης του ιστορικού της ρόλου.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η τοποθέτηση αυτή αποτρέπει την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τις προθέσεις ορισμένων αντιδραστικών πολιτικών να καταστήσουν συνυπεύθυνη την ΕΣΣΔ με τη χιτλερική Γερμανία για την εξαπόλυση του πολέμου και με αυτόν τον τρόπο να δικαιώσουν τους ναζιστές, τους συνεργάτες τους για την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».
Οι Ουκρανοί βουλευτές χαρακτήρισαν ανήθικες τις προσπάθειες αποκατάστασης και ηρωοποίησης των «συνεργατών των χιτλερικών». Οπως υπογραμμίζεται στο ντοκουμέντο: «Είναι έγκλημα μπροστά στη μνήμη των εκατομμυρίων συμπατριωτών μας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του φασισμού για την τιμή, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, είναι πρόκληση στις αποφάσεις της Δίκης της Νυρεμβέργης. Σε αυτό δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι τραγικές σελίδες της ιστορίας τις οποίες ξεκαθάρισε η Δίκη της Νυρεμβέργης δεν πρέπει να επαναληφτούν».
Παρά τη σχετική ανακοίνωση του ουκρανικού κοινοβουλίου, στη χώρα εδώ και καιρό προωθείται η πολιτική δικαίωσης των εθνικιστικών οργανώσεων, που συνεργάστηκαν με τους ναζί. Επιχείρηση, που συνδυάζεται με την αντικομμουνιστική επίθεση, την ψήφιση σχετικών νόμων, απαγορεύσεων, τη φαλκίδευση των σχολικών βιβλίων. Είναι χαρακτηριστικό πως το σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης - η κόκκινη, σοβιετική σημαία - βρίσκεται σε κάποιες περιοχές της Ουκρανίας υπό διωγμό. Ετσι, στις 15 Απρίλη στην πόλη Ιβανο-Φρανκόβσκ οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν την κόκκινη σημαία, ενώ το εθνικιστικό κόμμα δήλωσε ότι θα επιδιώξει να εμποδίσει την αντιφασιστική παρέλαση στην πόλη του Λβοφ, που θα γίνει στις 9 Μάη, τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, όπως και στις άλλες πόλεις της Ουκρανίας.