Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Νέος πρόεδρος και νέο ξέσπασμα της χολέρας

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ο επόμενος πρόεδρος, Μισέλ Μαρτελί, περιοδεύει στις ΗΠΑ από τη Δευτέρα, όπου αναμενόταν να έχει συναντήσεις τόσο με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με τους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, τη Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης αλλά και επιχειρηματιών και άλλων. Προφανής ο στόχος της περιοδείας: Η προετοιμασία της κυβέρνησης που θα σχηματίσει μετά τις εκλογές - παρωδία, με τις εντολές και τις προσταγές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η περιοδεία Μαρτελί μάλιστα ξεκίνησε πριν καν την επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που αναμένονταν αργά χτες μετά από μία ακόμη καθυστέρηση. Πάντως ο Μαρτελί, ο άνθρωπος των παραστρατιωτικών αλλά και επί χρόνια προσωπικός φίλος και διασκεδαστής των Αμερικανών, θεωρείται βέβαιος νικητής καθώς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, αποσπούσε το 67,5% των ψήφων έναντι της αντιπάλου του πρώην πρώτης κυρίας, Μιρλάντ Μανιγκάτ.

Στο μεταξύ νέες εστίες χολέρας εντοπίστηκαν σε αγροτικές περιοχές της Αϊτής, όπως δήλωσε χτες ο Γκαμπριέλ Τιμοτέ, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας της χώρας, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η επιδημία που εμφανίστηκε πριν έξι μήνες εξακολουθεί να υποχωρεί και χαρακτήρισε τις εστίες «υπολειμματικές».

Για να σηματοδοτήσει τους έξι μήνες προσπαθειών για την καταπολέμηση της χολέρας ο απερχόμενος πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο πολλούς από τους φορείς που μετείχαν στην εκστρατεία αυτή για να τους συγχαρεί. Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να ακολουθούν τις οδηγίες υγιεινής, σε μια χώρα που η φτώχεια και η ανέχεια μαστίζουν την πλειοψηφία του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ