Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Εξαντλημένοι οι εργάτες καθαρισμού της TEPCO

ΤΟΚΙΟ.--

Από αϋπνία, αφυδάτωση, υπέρταση και υπερκόπωση πάσχουν πλέον οι περισσότεροι από τις μερικές δεκάδες Ιάπωνες που συγκροτούν τα συνεργεία εργασιών στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, όπως διαπίστωσαν οι γιατροί που τους εξέτασαν χτες. Ο επιδημιολόγος Τακέσι Τανιγκάουα προέβλεψε μάλιστα πως εάν τα μέλη των συνεργείων στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα εξακολουθήσουν να δουλεύουν με τους ίδιους εξαντλητικούς ρυθμούς, που δουλεύουν από την αρχή της κρίσης, και μέχρι το καλοκαίρι τότε θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα... Και βέβαια δε θα αργήσουν να φανούν και τα αποτελέσματα της ραδιενέργειας.

Ο Τανιγκάουα σημείωσε πως οι πρώτες μέρες της κρίσης δικαιολογούσαν τους εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Πλέον η κατάσταση χρονίζει και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ξεκουραστεί ούτε στο ελάχιστο. Η εταιρεία TEPCO και η κυβέρνηση δε νοιάζονται γι' αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχουν καμία βοήθεια»...

Ο επιδημιολόγος πρόσθεσε πως πέρα από τα εξαντλητικά ωράρια οι εργαζόμενοι στα συνεργεία διατρέφονται κακώς (πρόχειρα, κατεψυγμένα φαγητά που ζεσταίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων), παίρνουν άδεια 48ώρου ανά τέσσερις μέρες, αλλά έχουν την αίσθηση πως είναι παγιδευμένοι σε έναν εφιαλτικό τόπο δουλειάς για μήνες, καθώς αναγνωρίζουν ότι ελάχιστοι θα ήθελαν ή θα μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν...

Το ίδιο 24ωρο, όμως,τα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ιαπωνικών εφημερίδων προτίμησαν να ασχοληθούν με την επίσκεψη της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ στο Τόκιο και αργότερα στις πληγείσες από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη περιοχές. Η Γκίλαρντ δεν μετέβη στην Ιαπωνία από φιλανθρωπία αλλά για «μπίζνες», καθώς φρόντισε από τις πρώτες ώρες της επίσκεψής της να διαβεβαιώσει πως η Αυστραλία θα παραμείνει για το Τόκιο «ένας ασφαλής, σταθερός και εξασφαλισμένος προμηθευτής πρώτων υλών», όπως ο άνθρακας και σιδηρομεταλλεύματα.

Φρόντισε μάλιστα να γράψει άρθρο στην ιαπωνική καθημερινή οικονομική εφημερίδα «Νικέι» καλώντας την Ιαπωνία να επιταχύνει τις προσπάθειες για μία διμερή οικονομική συμφωνία, όπως και τις από κοινού διαβουλεύσεις υπέρ της δημιουργίας μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου στον Ειρηνικό.

Μετά την επίσκεψή της στην Ιαπωνία, η Γκίλαρντ θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα και την Κίνα, με τελικό προορισμό τη Βρετανία.

Τέλος, χτες αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως ο οργανισμός θα στείλει μία ομάδα ειδικών στην Ιαπωνία για να ερευνήσει τα αίτια του πυρηνικού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, πριν τη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί στο τέλος Ιούνη με θέμα την πυρηνική ασφάλεια. Οπως γνωστοποιήθηκε, η ομάδα των ειδικών θα ερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος και τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στη συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ