Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δεκάδες νεκροί από ανεμοστρόβιλους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν, για τρίτη ημέρα χθες το έργο της αναζήτησης επιζώντων στα συντρίμμια, μετά από 60 σφοδρούς ανεμοστρόβιλους σε σύνολο 240 που έπληξαν έξι κεντροδυτικές και νότιες περιοχές των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις μέρες τουλάχιστον 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν 130. Η συντριπτική πλειονότητα των νεκρών είναι φτωχοί εργαζόμενοι που ζούσαν σε τροχόσπιτα ή σε πρόχειρα καταλύματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί η Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα, που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Στη Βιρτζίνια ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής για την πυρηνική ασφάλεια, αναφέρει ότι βρίσκεται υπό εξέταση και έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο Surry της εταιρείας Dominion Resources καθώς ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε τη διακοπή της τροφοδότησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα πάντα στο εργοστάσιο δείχνουν ότι λειτουργούν κανονικά.

Πολλά σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, κυρίως από πτώσεις δέντρων σε ηλεκτροφόρα καλώδια και σε πυλώνες, στις πολιτείες Οκλαχόμα, Αρκανσο και Μισισίπι ενώ ζημιές αναφέρθηκαν και σε ένα διυλιστήριο στην Αλαμπάμα. Σύμφωνα με μετεωρολόγους, πρόκειται για τους πιο φονικούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2008 ενώ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αυτή τη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ