Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Μαντέμ Λάκκο

Την πρόταση του ΚΚΕ για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, παρουσίασε στους εργαζόμενους στα μεταλλεία στο Μαντέμ Λάκκο, κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, που χτες το πρωί περιόδευσε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «Ελληνικός Χρυσός», με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τα διοικητικά συμβούλια των τριών σωματείων των εργαζομένων της επιχείρησης και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων. Μέσα από τη συζήτηση ξεκαθαρίστηκαν συγχύσεις που υπήρχαν σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ, ενώ έγινε ουσιαστικός διάλογος σχετικά με την επικαιρότητα και την αναγκαιότητά της.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και της ανάπτυξης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Εναντιώνεται όμως στο επενδυτικό σχέδιο που προωθούν από κοινού η «Ελληνικός Χρυσός», η κυβέρνηση και εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην τοπική διοίκηση, όπως και σε κάθε προσπάθεια παράδοσης του ορυκτού πλούτου και της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε πολυεθνικούς και ντόπιους μονοπωλιακούς ομίλους.

«Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων: Από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τη μεταποίηση, μέχρι τον τουρισμό», σημείωσε ο Α. Τζέκης.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με τον υπόλοιπο λαό της Χαλκιδικής για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα προστατεύουν από «εργατικά ατυχήματα», για μόνιμη σταθερή δουλειά των εργαζομένων με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Να οργανώσουν την πάλη τους, για να μην παραδοθεί ο πλούτος της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που προϋποθέτει ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ