Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ισχυρός μετασεισμός

ΤΟΚΙΟ.--

Μετασεισμός 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ. σε απόσταση 22 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τάραξε χτες τη βορειοανατολική Ιαπωνία προκαλώντας - ακριβώς ένα μήνα μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη - το θάνατο ενός 16χρονου κοριτσιού και τον εγκλωβισμό επτά ατόμων. Ο μετασεισμός δεν ήταν η μόνη άσχημη είδηση που ανέμενε τους κατοίκους της βορειοανατολικής Ιαπωνίας. Ανακοινώθηκε και η διεύρυνση της ζώνης εκκένωσης στα 40 (από 20) χλμ. από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων ακόμη πέντε κοινοτήτων, δίχως εντούτοις να έχουν εξασφαλιστεί ικανοποιητικές συνθήκες στέγασης...

Οσον αφορά στην κρίση του προβληματικού πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα, ανακοινώθηκε πως επιτεύχθηκε «σημαντική μείωση της ραδιενέργειας», αν και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το σύστημα ψύξης.

Και ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται για εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες, τα ιαπωνικά σχολεία ξανανοίγουν σήμερα, λόγω έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, δίχως να λείπουν τα προβλήματα για αρκετές χιλιάδες μαθητές, αρκετοί από τους οποίους συμμετείχαν στην προχτεσινή αντιπυρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Τόκιο με κεντρικά συνθήματα: «Οχι στη ραδιενέργεια», «Μην εμπιστεύεστε την κυβέρνηση και την εταιρεία TEPCO!».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το κυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας» του πρωθυπουργού Ναότο Καν μετρά τις «πληγές» του από τις όχι και τόσο θετικές επιδόσεις του κατά τις προχτεσινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στο Τόκιο επανεξελέγη για τέταρτη φορά ο 78χρονος συγγραφέας Σιντάρο Ισιχάρα με την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» και του ακροδεξιού βουδιστικού κόμματος «Κομέιτο». Η συμμετοχή των ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά 3,45% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές πλησιάζοντας το 58%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ