Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές

Εντείνει τη διπλωματική εκστρατεία για μονομερή αναγνώριση η Π. Αρχή

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τεταμένα αν και πιο ήρεμα ήταν τα πνεύματα στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας μετά από τις πλέον πολύνεκρες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της τελευταίας διετίας που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 18 Παλαιστινίους, στην πλειοψηφία τους αμάχους, και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους. Ο ισραηλινός στρατός επέμεινε στη γνωστή επωδό των αντιποίνων, καθώς ένα σχολικό λεωφορείο κοντά στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ επλήγει, την Πέμπτη, από αντιαεροπορική ρουκέτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 16χρονος και ο οδηγός. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, αν και αργότερα ακολούθησε δήλωση που φέρεται να χαρακτηρίζει «λάθος» το πλήγμα κατά του σχολικού.

Μετά από τρεις ημέρες, κατά τις οποίες εκτοξεύτηκαν δεκάδες ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ και η ισραηλινή αεροπορία αιματοκύλιζε τη Λωρίδα, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωνε ότι «αν σταματήσουν οι ρουκέτες, το Ισραήλ θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός». Ανάλογη δήλωση έγινε και από τη «Χαμάς», που, στο μεταξύ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Λωρίδα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, πάντως, έσπευσε ν' απειλήσει ότι «αν υπάρξουν νέα πλήγματα, το Ισραήλ θα απαντήσει πολύ σκληρότερα».

Στο Κάιρο, ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδρίασε εκτάκτως και ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση των Αράβων για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας. Μια πρόταση, βέβαια, που εκτιμάται ότι θα προσκρούσει στο βέτο, τουλάχιστον, των ΗΠΑ που θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ.

Εκστρατεία ανεξαρτησίας

Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα, ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ αναμενόταν να μεταβεί, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιάσει έκθεση, η οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, άμεσα, στη βάση της εδραίωσης, βελτίωσης και ανάπτυξης όλων των κρατικών υποδομών και υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής εκστρατείας που έχει εγκαινιάσει εδώ και μήνες η παλαιστινιακή πλευρά με στόχο το Σεπτέμβρη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να έχει συγκεντρώσει τόσες αναγνωρίσεις όσες χρειάζονται για να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό από τον ΟΗΕ μονομερώς. Η ισραηλινή πλευρά κατηγορεί την Π. Αρχή ότι «δεν επιθυμεί το διάλογο και την ειρήνη (!)» και έχει καταδικάσει την εκστρατεία ως «μονομερή πράξη» που υποσκάπτει κάθε ειρηνευτική προοπτική. Εντούτοις, γεγονός είναι ότι ήδη 110 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ είναι χαρακτηριστικό των ανταγωνισμών που εντείνονται ότι ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, είναι μεταξύ των «χρηματοδοτών» της Π. Αρχής, που εκτιμούν ότι «υπάρχουν οι υποδομές για ανεξάρτητη κρατική οντότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ