Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Σύλληψη του πρώην προέδρου

Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού
Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού
AMΠΙΤΖΑΝ.-- Στο ξενοδοχείο «Γκολφ» του Αμπιτζάν κρατείται από χτες το απόγευμα υπό την «προστασία» του ΟΗΕ ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο, που συνελήφθη από Γάλλους κομάντος στο υπόγειο καταφύγιο της προεδρικής κατοικίας. Ωστόσο, ο επικεφαλής των «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων του ΟΗΕ Αλέν Λε Ρόι, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για τις εξελίξεις στη δυτικοαφρικανική χώρα, ισχυρίστηκε ότι η σύλληψη του απερχόμενου ηγέτη έγινε από ένοπλους υποστηρικτές του αναγνωρισμένου ως νέου προέδρου (από ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ) Αλασάν Ουατάρα και όχι από κυανόκρανους ή Γάλλους στρατιώτες...

Ο Αλέν Λε Ρόι σημείωσε πάντως ότι η σύλληψη του Λοράν Γκμπάγκμπο δε σημαίνει άμεσα τερματισμό της πολιτικής κρίσης στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά «ένα σημαντικό βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε άλλο ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, προτίμησε να στείλει «μηνύματα» σε διάφορες κατευθύνσεις, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψη του Γκμπάγκμπο «διαμηνύει σε όλους τους δικτάτορες ότι δεν μπορούν να περιφρονούν, χωρίς ατιμωρησία, τη φωνή του λαού τους σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ