Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο πόδι οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη οι αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του λαού μας σε όλη τη χώρα. Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία εργαζομένων, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές μπαίνουν μπροστάρηδες στον αγώνα. Καταδικάζουν τους εγκληματίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που «έσπειραν» και συνεχίζουν να «σπέρνουν» το θάνατο στα Βαλκάνια και απαιτούν: Την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων, την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων και την απομάκρυνσή τους από τη χώρα. Απαιτούν και διεκδικούν την παραπομπή των υπευθύνων στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα είναι οι εξής:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου καλεί τον ηρακλειώτικο λαό σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και καταδίκης στις 19.00 στην πλατεία Λιονταριών. Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Επιτροπής τονίζουν: «Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση είναι χρέος κάθε προοδευτικού πολίτη, κάθε δημοκράτη, κάθε φιλειρηνιστή να ορθώσει φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων». Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, τονίζουν σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους, και για την Κρήτη, αφού οι αλλεπάλληλες δοκιμές τέτοιων όπλων στο πεδίο βολή της Σούδας, κατατάσσουν την περιοχή στην «ομάδα υψηλού κινδύνου» με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

- Συλλαλητήριο διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νομού Χανίων στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έχει πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα, μετά τις αποκαλύψεις για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα που αφορούν άμεσα και την περιοχή, αφού όπως είναι γνωστό η βάση της Σούδας αποτελεί ναυτικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Παράλληλα αύριο Τετάρτη 17 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 8.30 μ.μ., με θέμα τον παραπέρα συντονισμό και την κλιμάκωση της δράσης, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λασηθίου, σε συνεργασία με πολλούς μαζικούς φορείς της περιοχής, διοργανώνει μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει από την πόλη της Ιεράπετρας στις 7.00 μ.μ. και θα κινηθεί στα γύρω χωριά. Εξάλλου από την προηγούμενη Πέμπτη στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου, φιλειρηνιστές μέλη των Επιτροπών Ειρήνης έχουν στήσει περίπτερο, προκειμένου να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση των πολιτών. Τέλος από την Επιτροπή Ειρήνης Μεραμβέλου έχει συνταχθεί ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλονται για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες σε βάρος των λαών των Βαλκανίων, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση.

- Συλλαλητήριο στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία και ώρα 6.30 μ.μ., διοργανώνουν μαζικοί φορείς της πόλης. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές και καλούν το λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, τονίζεται: «Ο αργός θάνατος που απλώνεται πάνω απ' τα Βαλκάνια, με τα χημικά και το απεμπλουτισμένο ουράνιο συνθέτουν το σκηνικό ενός εγκλήματος διαρκείας, ενός πολέμου που δεν τελείωσε... Οι εγκληματίες της Νέας Τάξης έχουν δικαίωμα να σιωπούν. Οχι όμως οι λαοί των Βαλκανίων. Αυτοί οφείλουν να αγωνιστούν».

- Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και με τη συμμετοχή άλλων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, διοργανώνεται αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

- Το Παράρτημα της ΕΕΔΥΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης καλεί όλες τις μαζικές οργανώσεις και των δυο νησιών να κινητοποιήσουν τα μέλη τους και να στηρίξουν το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου.

- «Καλούμε όλους τους κατοίκους του τόπου μας, να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους άλλους λαούς και να διεκδικήσουμε την ειρήνη για τον τόπο μας, το αύριο των παιδιών που μεγαλώνουμε». Με τη φράση αυτή, μέσα από την ανακοίνωσή της, η «Πρωτοβουλία για την Ειρήνη Αλληλεγγύη και Ανθρώπινα Δικαιώματα», καλεί το λαό της Λευκάδας να συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αϊ Μηνά στις 6.30 μ.μ.

- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ΝΑΤΟικού εγκλήματος στα Βαλκάνια διοργανώνεται από μαζικούς φορείς στο Αγρίνιο στην πλατεία Δημοκρατίας στις 7 μ.μ. Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου της πόλης καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μέρος στο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν τη διάθεσή τους για αγώνα εναντίον των πυρηνικών όπλων.

- Αντιιμπεριαλιστική πορεία διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης της Αρτας, στις 7 μ.μ., η οποία θα ξεκινάει από Κιλκίς. Την απόφαση για την κινητοποίηση πήραν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής την προηγούμενη Πέμπτη, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή. Στόχος των οργανωτών, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, να δώσουν: «Δυναμική και μαζική απάντηση σε όσους προκαλούν το πόλεμο». Για την καλύτερη επιτυχία του συλλαλητηρίου, όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν στην πόλη εξορμήσεις για την ενημέρωση του κόσμου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγίου διοργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας στις 6.30 μ.μ στην πλατεία της Αγίας Λαύρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ