Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προειδοποίηση

Τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν όσους από πολύ νωρίς προειδοποιούσαν πως η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία δεν είχε σε τίποτε να κάνει με τη δήθεν υπεράσπιση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αντίθετα, ήταν μια ακόμα εκδήλωση, με την ακραία μορφή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της προσπάθειας επιβολής της «νέας τάξης πραγμάτων». Η επιδρομή στα Βαλκάνια δεν ήταν παρά μια ακόμα πράξη του δράματος, με πρωταγωνιστές τα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, και τη γενναιόδωρη «χορηγία» των ντόπιων τοποτηρητών τους. Τέτοιες «πράξεις» μένει να παιχτούν πολλές ακόμα, αφού οι αντιθέσεις στους κόλπους του ιμπεριαλισμού υπάρχουν και οξύνονται ως την αναπόφευκτη έκρηξή τους. Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, έλεγε ο Κλαούζεβιτς, της πολιτικής του ιμπεριαλισμού, συμπληρώνουμε εμείς.

Απ' αυτή τη νομοτέλεια ορμώμενο, το ΚΚΕ προειδοποιεί στο κείμενο των Θέσεων για το 16ο Συνέδριό του, που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη: «Εξαιρετικά επικίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη είναι το "νέο στρατηγικό δόγμα" των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η λεγόμενη "εθνική αντιπυραυλική ασπίδα". Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει νέα όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Θα οδηγήσει στην ακύρωση συμφωνιών για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, στη γιγάντωση στρατιωτικοβιομηχανικών συμπλεγμάτων, στην αύξηση των πυρηνικών όπλων και την ενίσχυση της διασποράς τους. Στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση και ΝΑΤΟποίηση των διεθνών σχέσεων».

Χτεσινά δημοσιεύματα για το τι σχεδιάζουν να πράξουν οι ΗΠΑ, ώστε να εξασφαλίσουν παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή εκμεταλλευόμενες στο έπακρο και το Διάστημα, επιβεβαιώνουν περίτρανα τις παραπάνω εκτιμήσεις του ΚΚΕ και προϊδεάζουν για ένα μέλλον σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, επεξεργασμένο από νοσηρούς εγκεφάλους. Στα ντοκουμέντα του 16ου Συνεδρίου, το ΚΚΕ τονίζει ακόμη πως: «Διαμορφώνονται ισχυρά στρατιωτικοβιομηχανικά συμπλέγματα. Ηδη, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις που συγκροτούνται στην αμερικανική, ευρωπαϊκή και ασιατική ήπειρο προχωρούν στη στρατιωτικοποίηση». Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, υπογραμμίζει πως εξελίσσεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα και ανταγωνίζεται τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ, διαμορφώνοντας και τους κατάλληλους μηχανισμούς: Τον Ευρωστρατό, το κινητό αστυνομικό ευρωπαϊκό σώμα καταστολής, την Ευρωαστυνομία, τη Συνθήκη Σένγκεν κ.ά.

Οι αντιθέσεις, η κούρσα των ανταγωνισμών, η εύρεση και εκμετάλλευση νέων αγορών, το κυνήγι της πρωτοκαθεδρίας, στο οποίο επιδίδονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συνιστούν σοβαρότατη απειλή για τους λαούς του κόσμου. Για τα πάσης φύσεως δικαιώματά τους, ακόμη και για το δικαίωμά τους στο να υπάρχουν, στην ίδια τη ζωή, όπως αποδεικνύεται και από τις τελευταίες αποκαλύψεις για το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράχτηκε στα Βαλκάνια. Ωστόσο, κι αν ακόμα οι σύγχρονες επιλογές της ιμπεριαλιστικής πολιτικής επιβλήθηκαν χωρίς τις αναμενόμενες λαϊκές αντιστάσεις, χωρίς τη διεθνοποίηση της ταξικής πάλης και της αλληλεγγύης, τραγικό παρεπόμενο της υποχώρησης του διεθνούς συσχετισμού σε βάρος των λαών και της διεθνούς κρίσης του εργατικού, κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, όχι μόνο δεν είναι αργά, αλλά, αντίθετα, τώρα αναδεικνύεται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη της επαγρύπνησης των λαών. Γιατί τώρα προβάλλει πιο έντονος και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης παγκόσμιας σημασίας, όπως σημειώνει το ΚΚΕ στις αποφάσεις του Συνεδρίου του.

Ο πόλεμος μπορεί να είναι στη φύση του ιμπεριαλισμού, όχι, όμως, και του ανθρώπου. Οι λαοί μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά, μπορούν να υπάρχουν, τελικά, μόνο στην ειρήνη και στο όνομά της έχουν χρέος να αντισταθούν και να εξοντώσουν τους φορείς του πολέμου και είναι σίγουρο πως θα πράξουν το χρέος τους στο ακέραιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον των λαών(2008-07-12 00:00:00.0)
Στην πάλη ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης(2007-10-07 00:00:00.0)
«Μπίζνες, ως συνήθως»...(2003-03-20 00:00:00.0)
Κάποιοι κερδίζουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο(2003-02-09 00:00:00.0)
Οι ανταγωνισμοί...(2001-02-14 00:00:00.0)
Επικίνδυνη στάση(1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ