Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Με «τριβές» η προοπτική του εξοπλισμού των αντι-Κανταφικών

Σε πλήρη εξέλιξη ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για την επόμενη μέρα

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η παροχή ή όχι εξοπλισμού στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις του Εθνικού Συμβουλίου της Βεγγάζης αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο τριβής μεταξύ των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων, καθώς μέρα με τη μέρα γίνεται ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν στις προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις, ακόμη και αν οι ΝΑΤΟικές, από χθες, αεροπορικές επιδρομές στέκονται στο πλευρό τους. Οι αντιπαραθέσεις, έμμεσες και άμεσες, μεταξύ των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων για το ζήτημα συνεχίστηκαν και χθες, παρά το τέλος της πρώτης συνάντησης της «Ομάδας Επαφής», όπως ονόμασε η βρετανική ηγεσία αυτήν την πρώτη μάζωξη όσων χωρών και οργανισμών υποστηρίζουν τη στρατιωτική επίθεση κατά της Λιβύης.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο Βρετανός ομόλογός της, Ουίλιαμ Χέιγκ, και, θερμότερος από όλους, ο Γάλλος Αλέν Ζιπέ, άφησαν ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, με τα τετριμμένα προσχήματα περί «αναγκαιότητας στήριξης όσων υπερασπίζονται αμάχους», αν και όλοι υποχρεώθηκαν να αναφέρουν ότι «πρόκειται για μία εξέλιξη που κινείται εκτός των ορίων της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας» που τείνουν να γίνουν «λάστιχο». Βέβαια, στην Ουάσιγκτον επικρατεί μια σχετική ανησυχία, καθώς ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδις, διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι «υπάρχουν πληροφορίες για παρουσία δυνάμεων της "αλ Κάιντα" και της "Χεζμπολά" ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς».

Τη δυσφορία τους για μια τέτοια προοπτική εξέφρασαν ανοιχτά η Ιταλία και η Νορβηγία, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ την αντίθεσή του διατύπωσε, προφανώς σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει και τις αντιδράσεις των χωρών - μελών της Συμμαχίας όπως η Τουρκία, ο γγ του ΝΑΤΟ. Την κατηγορηματική αντίθεσή τους διατύπωσαν η Ρωσία και η Κίνα, με τον Πρόεδρο της δεύτερης να επικρίνει ανοιχτά τον Γάλλο ομόλογό του, κατά την άφιξή του στο Πεκίνο, λέγοντας ότι «η βία ποτέ δεν φέρνει λύσεις». Ο Σαρκοζί, πάντως, επεδίωξε προσεκτικά να μη δώσει συνέχεια και μίλησε κυρίως για την ενίσχυση της γαλλο-κινεζικής συνεργασίας. Ο δε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, άφησε ανοιχτή μια «πόρτα εξεύρεσης κοινής γλώσσας» με τις «συμμαχικές δυνάμεις», παραδεχόμενος ότι «πρέπει ν' αλλάξει η λιβυκή ηγεσία», αλλά αυτό «να γίνει από το λιβυκό λαό».

Στο επίπεδο των μαχών, πάντως, η πλάστιγγα σαφώς γέρνει προς την πλευρά των δυνάμεων Καντάφι, αφού χθες οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υποχρεώθηκαν σε νέα υποχώρηση και εγκατέλειψαν, για άλλη μια φορά, ατάκτως τη Ρας Λανούφ. Οι μάχες συνεχίζονται και στη Μιζράτα στα δυτικά. Η λιβυκή ηγεσία επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα μετέβη στην Τυνησία, τη Δευτέρα, αλλά δε σχολίασε την πληροφορία του Γερμανικού Πρακτορείου ότι συναντήθηκε με Γάλλους αξιωματούχους, είδηση που έδωσε την αίσθηση ότι «έχει ανοίξει ένας διάλογος και μεταξύ Καντάφι - Παρισιού», ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Ουγκάντα ότι η λιβυκή ηγεσία θα μπορούσε να βρει εκεί καταφύγιο. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η Τρίπολη έδωσε εντολή στον πρώην υπουργό των Σαντινίστας και συνεργάτη του Νικαραγουανού Προέδρου, Μιγκέλ ντ' Εσιστο, να εκπροσωπεί τα συμφέροντά της στον ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ