Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης

Η προχτεσινή κατάρρευση ενός τμήματος του καναλιού που φέρνει το νερό από το Μόρνο στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και καταστήματα του οικισμού Σαράντι, να καταστραφούν πολλές αγροτικές καλλιέργειες, να κινδυνεύσουν ζωές και να μείνουν χωρίς νερό αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου, δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης ενός πολύτιμου φυσικού πόρου, όπως το νερό, αλλά και των υποδομών της χώρας. Είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα για το λαό, αφού ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι κυρίως - αν όχι αποκλειστικά - το εμπορικό κέρδος και όχι οι αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές και συντήρηση των υδραγωγείων. Σκόπιμα, άλλωστε, και προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1999, η ιδιωτικοποίησή της με το διαχωρισμό της σε ΕΥΔΑΠ που εκμεταλλεύεται μόνο το νερό ως εμπόρευμα και σε ΕΥΔΑΠ Παγίων η οποία ανήκει στο κράτος και κατέχει τα υδραγωγεία και τους ταμιευτήρες. Για να απαλλαγεί η «εμπορική» και κερδοφόρα ΕΥΔΑΠ από το βάρος της συντήρησης και να το φορτωθούν αποκλειστικά οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που δημιουργήθηκαν μια σειρά από προβλήματα λόγω αδιαφορίας της ΕΥΔΑΠ να επενδύσει σε υποδομές. Θυμίζουμε ότι το 2002, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ύστερα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ», είχαν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για μια σειρά προβλήματα που ταλάνιζαν τότε το δίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πουν οι κάτοικοι της Αθήνας το νερό νεράκι. Μερικά από τα προβλήματα αυτά ήταν: Οι κατολισθήσεις ογκόλιθων που έπεσαν στο κανάλι του Μόρνου στο ύψος του Κιθαιρώνα, με αποτέλεσμα επί μήνες αυτό να έχει μειωμένη παροχετευτικότητα. Η κατάρρευση τοιχίου στο κανάλι της Υλίκης. Η μη λειτουργία, λόγω βλαβών, επί μήνες του ενωτικού υδραγωγείου Μόρνου - Υλίκης. Οι διαρροές του καναλιού σε διάφορα σημεία κ.λπ.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το προχτεσινό περιστατικό έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τις ...θριαμβευτικές δηλώσεις υπουργών και της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για επέκταση των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου προφανώς να πωληθεί ως ένας δυναμικός όμιλος σε ξένους και ντόπιους μνηστήρες που τη διεκδικούν. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, άλλωστε, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προωθούν συστηματικά την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων, της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή κυβέρνηση επισπεύδει την ολοκληρωτική παράδοση στα διεθνικά μονοπώλια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ενώ μέσω του «Καλλικράτη» η ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης.

Αυτό, όμως, δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή. Γι' αυτό ο λαός πρέπει να παλέψει με το ΚΚΕ, ώστε να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, στο πλαίσιο ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, του δρόμου της λαϊκής εξουσίας, των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση του νερού, κατοχυρωμένου ως λαϊκή περιουσία, θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ