Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Βουλιάζουν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια

Τσεκούρι σε κοινωνικά επιδόματα, κατάργηση φοροελαφρύνσεων για μισθωτούς - συνταξιούχους, τρανταχτές ανατιμήσεις φόρων προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του

Το κεφάλαιο γλεντάει τον πλούτο που κλέβει από το λαό και το πολιτικό του προσωπικό επιχειρεί να βουλιάξει το λαό στη φτώχεια
Το κεφάλαιο γλεντάει τον πλούτο που κλέβει από το λαό και το πολιτικό του προσωπικό επιχειρεί να βουλιάξει το λαό στη φτώχεια
Ομοβροντία από νέα αντιλαϊκά μέτρα έχει ήδη ετοιμάσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, με στόχο να μαζέψουν επιπλέον ποσά, τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και από πάνω άλλα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις που σκοπεύουν να κλιμακώσουν μέσα στην ίδια περίοδο. Το πακέτο με τα 25 δισ. ευρώ περιέχει 16,5 δισ. ευρώ από την παραπέρα περιστολή δαπανών και πάνω από 8,5 δισ. ευρώ από πρόσθετους αντιλαϊκούς φόρους.

Στην κυριολεξία τα πάντα προσφέρονται πεσκέσι στην αδηφαγία των μονοπωλίων: Τα επιδόματα ανεργίας και το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, η συρρίκνωση και κατάργηση σωρείας φοροελαφρύνσεων για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, η καρατόμηση δαπανών για την Υγεία και για τις αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέα μαζικά χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους κ.ά. είναι στα μέτρα της επόμενης σφοδρής κλιμάκωσης.

Ετοιμη είναι και μια πρώτη «κοστολόγηση» της βαρβαρότητας, όπως καταγράφεται στην έκθεση που δημοσιοποίησε τις προάλλες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία αποτελεί κόπια των «επεξεργασιών» που του κοινοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για αρχή, βάζουν τα πρόσθετα φετινά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις που αργότερα θα «απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις». Τα μέτρα αυτά φτάνουν στα 3/4 της μονάδας του ΑΕΠ, δηλαδή σε ακόμη 1,8 δισ. ευρώ. Κατά τα λοιπά, η έκθεση προβλέπει:

  • Σύνδεση κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων με τα επίσημα όρια της φτώχειας (6.900 ευρώ). Οι «εξοικονομήσεις» για κράτος και κεφάλαιο φτάνουν από 1% μέχρι 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων, το ΕΚΑΣ κ.ά.
  • Με το τσεκούρωμα ή και την πλήρη κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων σε εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις (δαπάνες των νοικοκυριών που μέχρι σήμερα αναγνωρίζονται) μαζί και τα νέας κοπής χαράτσια κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ προσβλέπουν σε επιπλέον έσοδα από 2% μέχρι 4% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,6 - 9,2 δισ. ευρώ!
  • Οι περικοπές στην Υγεία φτάνουν στο 1% του ΑΕΠ ή σε 2,3 δισ. ευρώ.
  • Η παραπέρα μείωση της «μισθολογικής δαπάνης» στο δημόσιο τομέα ξεπερνά το 20% και αφορά σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Ηδη έχουν καταλήξει στην παράταση του παγώματος των προσλήψεων, στην εφαρμογή του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου», σε συγχωνεύσεις και οριστικά λουκέτα δημόσιων υπηρεσιών.
  • Μεγάλες περικοπές δρομολογούν και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προφανώς για το λεγόμενο «εθνικό σκέλος». Τις κοστολογούν στο 2,5% του ΑΕΠ ή σε 5,8 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ