Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Αντιαγροτική και αντιδραστική πολιτική

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Στις επιπτώσεις των πολιτικών της ΚΑΠ στους αγρότες, την ελληνική επαρχία, αλλά και τους καταναλωτές αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας την Επερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

Ξεκλήρισμα σε πόλεις και χωριά

«Τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής θύελλας είναι το βίαιο ξεκλήρισμα πάνω από 20 χιλιάδες μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών κάθε χρόνο» επισήμανε ο Νίκος Μωραΐτης, προσθέτοντας ότι «σήμερα δεν είναι μόνο οι αγρότες που ξεκληρίζονται στην ύπαιθρο. Χάνει τη δουλειά του και ένα μεγάλο μέρος των εργατών από το κλείσιμο των γεωργικών βιομηχανιών, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που κλείνουν».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των αντιαγροτικών πολιτικών που εφαρμόζονται, ο Ν. Μωραΐτης σημείωσε ότι «εκφράζονται διαχρονικά με τη μείωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, την αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων, την κατακόρυφη άνοδο του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο σε αρκετά δισεκατομμύρια, που κατά κύριο λόγο προέρχεται από την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Εχουμε δραστική μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας. Είναι πράγματι καθηλωμένες και πιο κάτω από τις τιμές της δεκαετίας του 1990. Εχουμε την κυριαρχία, τους εκβιασμούς των καρτέλ των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, την αύξηση του κόστους παραγωγής μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών, των μέσων, των εφοδίων, την αύξηση στο ΦΠΑ, την τεράστια αύξηση στα καύσιμα, στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών στον ΕΛΓΑ». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος που «μειώθηκαν κατά 63,5% μέσα σε δέκα χρόνια. Από τις 12.000 έφθασαν τις 4.500 το 2010».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε επίσης ότι για όλα αυτά «τεράστιες, επίσης, είναι και οι ευθύνες των τριτοβάθμιων οργανώσεων, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ, που ήταν ο "Δούρειος Ιππος", το όχημα, για να περάσουν αυτές οι αντιλαϊκές, αντιαγροτικές πολιτικές. Σήμερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής

Στο «πακέτο» ιδιωτικοποιήσεων που απορρέει από την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ και του μνημονίου αναφέρθηκε ο Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι προωθείται «η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, με δραματικές επιπτώσεις στο σύνολο του αγροτικού τομέα. Προωθείται, δηλαδή, η απαλλαγή της από τις θυγατρικές κρατικοσυνεταιριστικές εταιρείες. Ιδιωτικοποιούνται μια σειρά εταιρείες που έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, όπως είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΔΩΔΩΝΗ, η ΣΕΚΑΠ, η ΕΛΒΙΖ και άλλες. Δηλαδή εταιρείες που συνδέονται, όπως είπα, με τη μεταποίηση γεωργικών, κτηνοτροφικών προϊόντων και παραγωγής εφοδίων προς όφελος των παραγωγών. Να σημειωθεί ότι εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι και εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι γύρω από αυτές τις κρατικοσυνεταιριστικές εταιρείες».

Ο Α. Τζέκης ανέφερε ότι είναι πολιτική επιλογή η αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Παρουσίασε ως παράδειγμα τη ζάχαρη, λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση να περιοριστεί η παραγωγή της ζάχαρης στο 50% των εγχώριων αναγκών. Το αποτέλεσμα ήταν το 2000 επί ΠΑΣΟΚ να κλείσουν δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη και στη Λάρισα. Τι είχαμε; Είχαμε χτύπημα των τευτλοπαραγωγών, το ξεκλήρισμά τους και μείωση της τιμής. Παράλληλα, είχαμε απολύσεις εργαζομένων, είχαμε αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, αφού οι ανάγκες της χώρας είναι 300 χιλιάδες για κατανάλωση, η ποσόστωση ήταν 158 χιλιάδες και η παραγωγή ήταν 75 χιλιάδες».

Θύματα των εμποροβιομηχάνων

«Σήμερα ο ελαιοπαραγωγός της χώρας μας κυριολεκτικά δουλεύει τσάμπα στο χωράφι του και δουλεύει σκληρά» τόνισε στην παρέμβασή του ο Σταύρος Σκοπελίτης, εστιάζοντας στα προβλήματα των παραγωγών λαδιού. Οπως είπε, «από τον ιδρώτα και τον κόπο του παραγωγού κερδίζουν κάποιοι και κερδίζουν μάλιστα και αρκετά. Αυτοί βέβαια είναι οι εμποροβιομήχανοι και οι μεγαλοκαταστηματάρχες. Αυτοί άρπαξαν το λάδι στις εξευτελιστικές τιμές του 1,80 ευρώ, που είναι η χειρότερη τιμή των τελευταίων δεκαετιών και το πουλάνε μετά στον τελικό καταναλωτή 3 και 4 φορές πιο ακριβά. Το ίδιο γίνεται και με την βρώσιμη ελιά. Την πήραν στο 0,80 ευρώ και την μοσχοπουλάνε στον καταναλωτή». Συνέχισε λέγοντας ότι οι έμποροι «αρπάζουν με όποιες τιμές θέλουν το λάδι από τον παραγωγό και το πουλάνε σε ληστρικές τιμές στον καταναλωτή. Τη δυνατότητα αυτή την έδωσε η πολιτική η δική σας και της Νέας Δημοκρατίας: Μια πολιτική που δεν άφησε όρθιο τίποτα, κανένα προστατευτικό μέτρο που υπήρχε, όπως αυτό που είχε σχέση με τις τιμές ασφάλειας, αλλά και με τη διατίμηση των προϊόντων στην αγορά, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο το μικρομεσαίο παραγωγό στη ληστρική επέλαση του μεγαλοκεφαλαιούχου που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας του ελαιολάδου. Θεοποιήσατε την ιδιωτική πρωτοβουλία και οι δυο σας και αναγάγατε τον κλέφτη, τον κάθε ληστή, τον κάθε άρπαγα του ιδρώτα του μικρομεσαίου παραγωγού σε σωτήρα της ελληνικής οικονομίας». Επίσης αναφέρθηκε στην αλιεία, λέγοντας πως «με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οδηγείτε στην καταστροφή. Η μόνη διέξοδος για το μικρομεσαίο ψαρά είναι να τραβήξει έξω το καράβι του και να το κόψει στη μέση. Αυτή είναι η αναπτυξιακή σας πολιτική σήμερα. Με τον τρόπο αυτό στερείτε το λαϊκό καταναλωτή από καλό και φθηνό ψάρι».

Στον αέρα οι αποζημιώσεις

Συγκεκριμένα θέματα που «καίνε» τους παραγωγούς της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας έθεσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, διερωτώμενος «τι θα γίνει με το πράσινο σκουλήκι και τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα; Λέγατε ως τώρα ότι μάλλον δε θα ενταχθεί η υπόθεση αυτή στον ΕΛΓΑ, δεν θα πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ και θα πάμε στα ΠΣΕΑ. Περιμένουμε ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις». Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το «τι θα γίνει με τα μεταλλαγμένα, με το βαμβάκι - αν θα επιτραπεί η καλλιέργεια, γιατί αυτό θέλουν οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ισχυρές - αλλά και με τον αραβόσιτο».

Οσον αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς σε Ημαθία και Πέλλα «θύμισε πως υπήρχε υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι θα αναλάμβανε την ευθύνη να πληρωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί για τα περσινά, του 2010 - υπάρχουν εκκρεμότητες και από το 2009 - μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στο τέλος δηλαδή της περασμένης χρονιάς. Μπήκαμε στον τρίτο μήνα του καινούριου χρόνου και ακόμα δεν πληρώθηκαν».

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα του Αχελώου, λέγοντας ότι «έχουμε επανειλημμένες τοποθετήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, της κυρίας Μπιρμπίλη, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτό το έργο, είτε του υπουργού Υποδομών, ο οποίος περιορίζει το ενδιαφέρον του στο να μην καταστραφεί η υπάρχουσα σήραγγα».

Το Μητρώο Αγροτών

Στις επιλογές που πλήττουν τη φτωχή αγροτιά, αλλά και στις αυταπάτες που επιχειρεί να σπείρει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Ειδικά για το Μητρώο Αγροτών σημείωσε ότι «μέσα σε μια νύχτα, με βάση το αγροτικό εισόδημα και αν οι αγρότες είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή όχι, πετάχτηκαν έξω και δεν θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες διακόσιοι πενήντα περίπου χιλιάδες Ελληνες αγρότες». Επίσης πρόσθεσε ότι σήμερα «αφήνονται ελεύθερες οι τιμές των αγροεφοδίων να πάνε στα ύψη, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των αγροτικών προϊόντων πάνε στα Τάρταρα». Ειδικά για την ασφάλιση και τις αποζημιώσεις των αγροτών, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «η πολύ μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών στον κλάδο ασφάλισης Υγείας του ΟΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ σημαίνει νέα άγρια επιβάρυνση, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και δίκαιης αποζημίωσης για τις καταστροφές».

Ειδικά για τον αγροτουρισμό και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο Χ. Χαραλάμπους θύμισε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «η προκάτοχός σας υπουργός είπε, όταν γινόταν η συζήτηση για το μητρώο των αγροτών, ότι πρέπει να σταματήσουμε πια να θεωρούμε τον αγρότη με την κλασική έννοια, που είναι "αγρότης, χωράφι, παραγωγή αγροτικών προϊόντων", διότι η σύγχρονη έννοια του αγρότη είναι ουσιαστικά "αγρότης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή αγροτουρισμός". Βέβαια, όσοι προσπάθησαν με τον αγροτουρισμό να λύσουν το πρόβλημά τους αυτήν τη στιγμή πραγματικά υποφέρουν, εκτός ίσως από κάποιους μετρημένους στα δάκτυλα "ημετέρους"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίκαια αιτήματα για ουσιαστική προστασία του εισοδήματος(2023-01-25 00:00:00.0)
Ερώτηση για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών(2017-07-28 00:00:00.0)
Αύριο στον Παλαμά(2012-02-24 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων(2011-02-04 00:00:00.0)
Ο,τι λέει η Κοινή Αγροτική Πολιτική(2007-05-04 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση προ των ευθυνών της(1997-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ