Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ)
Χρηματοδοτούν την ... «απασχολησιμότητα»

Σε μία αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση επιδόθηκαν χτες στην Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αφορμή Επερώτηση της ΝΔ για την αξιοποίηση των κονδυλίων του λεγόμενου Εθνικού Στρατηγικού Προγράμματος Αναφοράς (ΕΣΠΑ), κονδύλια στήριξης των επιχειρηματιών, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση για ανικανότητα και έλλειψη υποδομών στην διαχείριση των κονδυλίων ενώ οι βουλευτές της ΝΔ μίλησαν για προχειρότητα και καθυστερήσεις στην διάθεση των χρημάτων.

Αυταπάτη χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, την άποψη με βάση την οποία μπορούν τέτοιου είδους προγράμματα να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο, άρρηκτα δεμένο με το υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα, όπως η ανεργία τονίζοντας ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην υλοποίηση των πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ.

«Η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα» τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής επισημαίνοντας πως «ο καπιταλισμός αξιοποιεί την ανεργία για να ρίχνει την τιμή της εργατικής δύναμης, για να μειώνει τα έσοδα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να χειροτερεύει συνεχώς τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν η ανεργία και τα προβλήματα των ανέργων μέσω παρεμβάσεων του υπουργείου και με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Αναφερόμενος στους στόχους των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι επιδιώκει σύμφωνα με τις διακηρύξεις «να ενισχύσει την προσαρμοστικότητα εργαζομένων-επιχειρήσεων. Να προσαρμοστούν στην "απασχολησιμότητα", στα μειωμένα ωράρια και στις μειωμένες αμοιβές, στην απλήρωτη υπερωριακή εργασία, στη συνταξιοδότηση στα 67 τους χρόνια». Επίσης πρόσθεσε ότι «το επιχειρησιακό σχέδιο μιλάει για απασχόληση, δεν μιλάει για εργασία και το πρόβλημα παίρνει άλλες διαστάσεις γιατί υπάρχει γενικότερη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου». Τέλος - είπε ο Σπ. Χαλβατζής - «λέει ότι θέλει να προωθήσει την κοινωνική συνοχή. Για ποια κοινωνική συνοχή μιλάει και μιλάτε; Οταν το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει και συνθλίβει όπου μπορεί την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ποιος τολμά να μιλά για κοινωνική συνοχή; Κοινωνική συνοχή για σας είναι η υποταγή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματιών». Συνολικά σημείωσε ότι αυτό που οξύνει σήμερα την ανεργία «είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης την οποία υποστηρίζετε και εφαρμόζετε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πολιτική που στηρίζει και ο ΛΑ.Ο.Σ. που ψήφισε το Μνημόνιο, καθώς και η Δημοκρατική Συμμαχία».

Για την ανεργία «η βασική αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι η χώρα είναι σε μια βαθιά κρίση και ύφεση. Οταν υπάρχει ύφεση σε μια χώρα, υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ λέγοντας ότι «τα χρήματα του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ χρησιμοποιήθηκαν, για να εξυπηρετήσουν πελατειακές ανάγκες της περιόδου μέσα από τα προγράμματα stage».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ