Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ζητά εκτίναξη της εγγυημένης τιμής γεωθερμίας

Μια ακόμη «χειρονομία» προς τους ιδιώτες εκμεταλλευτές του φυσικού πλούτου

Αύξηση της υφιστάμενης ελάχιστης εγγυημένης τιμής, για την παραγωγή ηλεκτρισμού από γεωθερμία, κατά 50% επιδιώκει ουσιαστικά η κυβέρνηση, ζητώντας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τις «απόψεις» της για το αν έτσι θα καταστεί «περισσότερο βιώσιμη και αποτελεσματική» η επένδυση στο συγκεκριμένο τομέα! Η νέα προκλητική κίνηση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - του οποίου ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης έστειλε στη ΡΑΕ τη σχετική επιστολή - προς όφελος των μεγάλων ενεργειακών επιχειρηματιών, γίνεται την περίοδο που έχει προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την εκμίσθωση 4 μη ερευνημένων περιοχών της χώρας, στο Δέλτα του Νέστου, στο Δέλτα του Εβρου, στη Σαμοθράκη και στη νότια Χίο, με καταληκτική ημερομηνία 16 του Μάρτη.

Ο υφυπουργός ζητά να εξεταστεί η αύξηση της ελάχιστης τιμής από τα 90,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά και την πρόβλεψη ενός «μπόνους» επιπλέον 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην περίπτωση Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Οι τιμές αφορούν τα γεωθερμικά ρευστά άνω των 90 βαθμών Κελσίου.

Η δικαιολογία που επικαλείται το υπουργείο για την εκτίναξη της ελάχιστης τιμής διατυπώνεται ως εξής: «η παραγωγή ηλεκτρισμού από γεωθερμική ενέργεια είναι, για την Ελλάδα, ένα καινούργιο πεδίο προσέλκυσης επενδυτών. Η έρευνα και η ανάπτυξη ενός γεωθερμικού πεδίου χαρακτηρίζεται από υψηλό γεωλογικό ρίσκο, μεγάλο κόστος όρυξης και συντήρησης γεωτρήσεων».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι ο παράγοντας που αυξάνει το κόστος της εξόρυξης είναι η μεγάλη ζήτηση του ανάλογου εξοπλισμού, όσο επεκτείνονται οι εκμεταλλεύσεις της γεωθερμίας στην Ευρώπη και στον κόσμο! Η διαπίστωση είναι ενδεικτική, για το πως το εκμεταλλευτικό σύστημα επιβαρύνει τεχνητά και για την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους, τα παραγωγικά κόστη που μετακυλίονται στις πλάτες των λαών. Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πλούσια σε γεωθερμικά πεδία, που η εκμετάλλευσή τους γίνεται όλο και πιο ελκυστική καθώς το πετρέλαιο ακριβαίνει. Παρ' ότι αυτές θεωρούνται ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του κλάδου, οι «επενδυτές» πιέζουν για αύξηση των εγγυημένων τιμών πώλησης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξήσεις - μαμούθ μέσα σε λίγες μέρες εκτοξεύουν την ενεργειακή φτώχεια(2022-11-30 00:00:00.0)
Νέος γύρος ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά(2022-08-12 00:00:00.0)
Βελτίωση παραγωγικότητας με «σφαγή» μισθών(2012-07-20 00:00:00.0)
Προτείνει αύξηση του τέλους ΑΠΕ(2011-10-14 00:00:00.0)
Τροπολογία - «δώρο» σε νομοσχέδιο(2008-11-29 00:00:00.0)
Διαγωνισμός για την πρώτη επιδοτούμενη μονάδα(2006-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ