Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
«Μεταβατικοί» ελιγμοί, λαϊκές πιέσεις

TYΝΙΔΑ.--

Σε λεπτές ισορροπίες βαδίζει η χώρα με τη «μεταβατική κυβέρνηση» να προσπαθεί να δώσει «εικόνα ομαλότητας». Ταυτόχρονα, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην επαρχία, πληθαίνουν οι καθημερινές διαμαρτυρίες στους δρόμους που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη μη «εκκαθάριση» όλων των εμπλεκομένων, με το καθεστώς Μπεν Αλι, προσώπων. Χτες, ο «πρωθυπουργός» Μουχάμαντ Γκανούσι (που βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του θυμού όσων διαδηλώνουν) συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, που πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη, και προσέθεσε και τη δική του φωνή στην έντονη φημολογία περί «συνωμοσίας στοιχείων του καθεστώτος Μπεν Αλι για την ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης».

Ολοσχερώς καταστράφηκε σχολείο στην πόλη Γκάφσα, μετά από πυρπόλησή του από αγνώστους, ενώ μετ' εμποδίων γίνεται η πρόσβαση στην Κασερίν, καθώς διαδηλωτές έχουν κλείσει τις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες διαμαρτυρόμενοι για «εγκατάλειψη» και επιμένοντας «σε περαιτέρω εκκαθάριση». Και στις δύο περιοχές παραιτήθηκαν μετά από λαϊκές πιέσεις οι νεοδιορισθέντες, από την «μεταβατική» κυβέρνηση, κυβερνήτες, ως «ανεπιθύμητοι συνεργαζόμενοι με το καθεστώς Μπεν Αλι».

Η ένταση μεταφέρθηκε και στην πρωτεύουσα όπου εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κυβερνείο, ζητώντας άμεση βοήθεια και δουλειά. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών απεργούν για δεύτερη μέρα, ζητώντας την παραίτηση του νέου πολιτικού προϊστάμενού τους, επειδή «δεν αποκηρύσσει πλήρως την πολιτική Μπεν Αλι». Πυρά αναφέρθηκαν κοντά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ενώ σειρά ερωτημάτων έθεσε η πρόσκληση από το υπουργείο Αμυνας προς όλους τους εφέδρους που υπηρέτησαν στο στρατό μεταξύ 2006-2009, καθώς και προς όλους όσοι αποστρατεύτηκαν την ίδια περίοδο, να παρουσιαστούν και πάλι στις 16 Φλεβάρη.

Πάντως, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Χέιγκ - Γκανούσι, κατά την οποία ο πρώτος δεσμεύτηκε «για σταθερή συνεργασία προς την αλλαγή» και προανήγγειλε βοήθεια προς τη Μέση Ανατολή «για προώθηση δικαιοσύνης, ελευθερίας έκφρασης, δημοκρατικών θεσμών», ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ