Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η «πυξίδα» του αντισταλινισμού οδηγεί στη δικαίωση των ναζί

Ενα από τα σημαντικά ιδεολογικο - πολιτικά καθήκοντα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας είναι η προσπάθεια αμαύρωσης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, στην οποία ως «αιχμή του δόρατος» χρησιμοποιείται ο αντισταλινισμός και η ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, κάτω από την αντιεπιστημονική έννοια του «ολοκληρωτισμού».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το αστικό σύστημα έχει συγκροτήσει και διάφορες οργανώσεις και «θεσμούς», όπως είναι το «Προεδρικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας», υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας. Πρόσφατα το «Συμβούλιο» αυτό, από κοινού με την αντικομμουνιστική οργάνωση «Μεμοριάλ», εκπόνησε ένα «πρόγραμμα δράσεων», που προτάθηκε στο Ρώσο Πρόεδρο, Ντ. Μεντβέντεφ, και το οποίο συμπεριλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία: 1) Πλήρες άνοιγμα των σοβιετικών αρχείων για την περίοδο 1917 - 1991, 2) ανέγερση αντικομμουνιστικών μνημείων και πραγματοποίηση ανάλογων εκθέσεων σ' όλη τη χώρα, 3) μέτρα «κοινωνικής προστασίας» των θυμάτων του «ολοκληρωτικού καθεστώτος», 4) πολιτικο-νομική αποτίμηση των «εγκλημάτων του ολοκληρωτισμού».

Οπως δήλωσε το μέλος του «Προεδρικού Συμβουλίου», Σεργκέι Καραγκάνοφ, σχετικά με την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, εκπονούνται διάφορα σχέδια. Ενα από αυτά, μπορεί να είναι η υπογραφή προεδρικού διατάγματος, όπου με «ακρίβεια» θα απαριθμηθούν τα «εγκλήματα του ολοκληρωτισμού» και θα εμποδίζεται στο εξής στη Ρωσία η «εξύμνηση του σταλινισμού».

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του «Προεδρικού Συμβουλίου», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φλεβάρη στην πόλη Εκατερινμπούργκ, ο Καραγκάνοφ δήλωσε πως «ο εμφύλιος πόλεμος στη Ρωσία συνεχιζόταν 70 χρόνια», δηλαδή από το 1917 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80. Ο Καραγκάνοφ έτσι κατάταξε στα «θύματα του εμφύλιου πολέμου» διάφορες κατηγορίες αντισοβιετικών, μέχρι κι αυτούς που στη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στην ΕΣΣΔ εντάχθηκαν στο λεγόμενο «Ρωσικό απελευθερωτικό στρατό» του προδότη στρατηγού Βλάσοφ και συνεργάστηκαν με τους ναζί.

Για άλλη μια φορά, η «πυξίδα» του αντισταλινισμού οδήγησε στη δικαίωση όσων συμμετείχαν στα ναζιστικά εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org