Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Προεδρική παρέμβαση με εργαλείο την Ενέργεια

Ο φυσικός πλούτος της πρώην ΕΣΣΔ έχει γίνει μέσο πλουτισμού λίγων μεγαλοκαπιταλιστών και σημείο τριβής στους αυξανόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Associated Press

Ο φυσικός πλούτος της πρώην ΕΣΣΔ έχει γίνει μέσο πλουτισμού λίγων μεγαλοκαπιταλιστών και σημείο τριβής στους αυξανόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, τάχτηκε υπέρ των ρωσικών περιφερειακών ενεργειακών σχεδίων. Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του κινήματος «Εναλλακτική πρόταση για τη βουλγαρική αναγέννηση», ο Παρβάνοφ υποστήριξε πως «η ενεργειακή ασφάλεια δεν θα πρέπει να στρέφεται ενάντια στη Ρωσία και πως η ρωσική πλευρά δεν θα πρέπει να αγνοείται». Τάχθηκε, δε, υπέρ της ιδέας της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» με τη συμμετοχή της Ρωσίας, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου θα επηρεάσει αρνητικά τη Βουλγαρία ως εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα στα πλαίσια της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, στο άρθρο, αναφέρεται και στον ρωσικής έμπνευσης αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» («Νότιο ρεύμα»), που θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, και κατά τη γνώμη του θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις αρχές της Βουλγαρίας, στον ίδιο βαθμό με το σχέδιο κατασκευής του NABUCCO, που υποστηρίζεται από την ΕΕ.

Κατά τη γνώμη του Προέδρου της Βουλγαρίας, «πρέπει να επιταχυνθούν και να εκβαθυνθούν οι εργασίες για το στρατηγικό σχέδιο μεταφοράς του συμπιεσμένου φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας και για την κατασκευή τερματικού σταθμού συμπιεσμένου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία». Πρόκειται για το κοινό σχέδιο της Βουλγαρίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, ενώ ο ίδιος δεν απέκλεισε, «υπό ορισμένες συνθήκες» κι εφόσον αυξηθεί το ποσοστό κέρδους των βουλγαρικών εταιρειών, να μπορεί να υλοποιηθεί και το σχέδιο αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Ο Παρβάνοφ υπογράμμισε τη σημασία του σχεδίου σύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς του φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας ως «στρατηγικό βήμα» στην κατεύθυνση της ενεργειακής ανάπτυξης.

Τέλος, άσκησε κριτική στη βουλγαρική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων, στα οποία εμπλέκεται η Βουλγαρία.

Να σημειωθεί πως το κίνημα «Εναλλακτική πρόταση για τη βουλγαρική αναγέννηση», που συγκροτήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αποτελεί μια νέα πολιτική κίνηση, που προέρχεται από τους κόλπους του βουλγαρικού σοσιαλιστικού κόμματος, με στόχο να αποτελέσει το νέο πολιτικό «όχημα» του Προέδρου της χώρας κι εκτός των άλλων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα φιλορωσικά αισθήματα τμήματος του λαού της Βουλγαρίας.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενεργειακές διασυνδέσεις στο φόντο ανταγωνισμών(2023-02-17 00:00:00.0)
«Σημαντική μέρα» για τη «διαφοροποίηση και την ασφάλεια των προμηθειών»(2023-02-02 00:00:00.0)
Σε Σόφια και Τίρανα για κομπρεμί του κεφαλαίου(2016-05-28 00:00:00.0)
Για το «ψητό» των μονοπωλίων με πρωταγωνιστή την Ενέργεια(2015-06-19 00:00:00.0)
Υπουργός σε ρόλο ...«πλασιέ» ιδιωτικών επιχειρήσεων(2003-10-09 00:00:00.0)
Η βουλγαρική κυβέρνηση αλλάζει τη στάση της(1997-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ