Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μαύρα φυτά και ζώνη του λυκόφωτος

Καλλιτεχνική απεικόνιση της φωτιζόμενης πλευράς του Gliese 581g.
Καλλιτεχνική απεικόνιση της φωτιζόμενης πλευράς του Gliese 581g.
Οι αστρονόμοι είναι σε διαρκή αναζήτηση ενός πλανήτη σε άλλο ηλιακό σύστημα, όπου οι συνθήκες θα είναι καλές για να αναπτυχθεί ζωή. Οταν ανακοινώθηκε πέρσι το φθινόπωρο η ανακάλυψη του εξωπλανήτη Gliese 581g, που περιφέρεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο σε απόσταση τέτοια, ώστε η θερμοκρασία στην επιφάνειά του να επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή κατάσταση, οι εξωβιολόγοι άρχισαν να κάνουν υπολογισμούς και όνειρα. Ομως, σύντομα ακολούθησε ανακοίνωση άλλης ομάδας αστρονόμων που ερευνούσαν το ίδιο ηλιακό σύστημα, ότι σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα δεν προκύπτει η ύπαρξη του Gliese 581g. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης ή μη ύπαρξης του εξωπλανήτη με τις ήπιες περιβαλλοντικές συνθήκες θα χρειαστεί νέες μελέτες που θα απαιτήσουν αρκετά χρόνια.

Είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει ο Gliese 581g, οι ερευνητές ένιωσαν την ανάγκη να αναπτύξουν νέα μοντέλα προσομοίωσης των συνθηκών σε μακρινούς πλανήτες, καθώς ο επίμαχος πλανήτης είχε ορισμένες ιδιαιτερότητες. Υποτίθεται ότι βρίσκεται σε σχεδόν εντελώς κυκλική τροχιά, με «κλειδωμένη» όμως τη μια πλευρά του να βλέπει πάντα προς τον κόκκινο νάνο και την αντικρινή να έχει διαρκή παγωμένη νύχτα. Στη διαρκώς φωτιζόμενη με το κοκκινωπό φως πλευρά, η θερμοκρασία στον ισημερινό μπορεί να φτάνει και τους 64 βαθμούς Κελσίου. Ανάμεσα στη φωτιζόμενη και τη σκοτεινή πλευρά πρέπει να υπάρχει μια λωρίδα με φωτισμό λυκόφωτος και θερμοκρασίες πολύ πιο κοντά στις γήινες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι λόγω της ασθενούς ακτινοβολίας του άστρου, αν αναπτυχθεί φυτική ζωή σε έναν πλανήτη σαν τον Gliese 581g, πιθανότατα θα έχει μαύρο χρώμα, ώστε να απορροφά όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας. Αντίθετα, στη ζώνη του λυκόφωτος ίσως τα φυτά να έχουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ανάλογα με το χρώμα της ακτινοβολίας που φτάνει σε κάθε γεωγραφικό πλάτος. Για να κάνουν τις εικασίες αυτές, οι επιστήμονες βασίζονται σε συνδυασμό της γνώσης από τις αστρονομικές παρατηρήσεις και τη θεωρητική αστροφυσική και της γνώσης για τη χλωρίδα και την πανίδα στη Γη, το μοναδικό - προς το παρόν - πλανήτη που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει ζωή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ