Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή δράση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Το κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης

Στο πλήρες κείμενο της Κοινής Ανακοίνωσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων αναφέρονται τα εξής:

«Στις 22 Γενάρη 2011 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση 10 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από 8 χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Η Συνάντηση συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνθήκες διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Βαλκανικής εκτιμούν πως η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, της αντίθεσης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Οξύνεται το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, επεκτείνεται η φτώχεια, η σχετική και απόλυτη εξαθλίωση που αγκαλιάζει και στις βαλκανικές χώρες μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Η ανακάλυψη νέων ενεργειακών πηγών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, και η ένταση της εκμετάλλευσής τους από το κεφάλαιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ισχυρίζονται οι ιμπεριαλιστές και οι κυβερνήσεις τους, αλλά αντίθετα θα τροφοδοτήσουν νέους οξύτερους ανταγωνισμούς, την ίδια ώρα που οι λαοί θα πληρώνουν πολύ ακριβότερα για το ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, μιας και τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής αντί να είναι λαϊκή περιουσία, θα τα λυμαίνονται τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ντόπιοι και ξένοι.

Σ' αυτές τις συνθήκες τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Βαλκανικής χαιρετίζουν τους αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και αλλού για να μην πληρώσει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία την καπιταλιστική κρίση. Χαιρετίζουν επίσης τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό, για τα δικαιώματα των μεταναστών, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή μας. Σε όλους αυτούς τους αγώνες τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καλούνται να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οργάνωσής τους.

Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση επίσης δηλώνουν την ετοιμότητά τους να αποκρούσουν και να αντιπαλέψουν τη μεγάλης κλίμακας προπαγάνδα κι εκβιασμούς που ασκούνται τόσο από το ΝΑΤΟ όσο κι από την ΕΕ, με στόχο την πλήρη ένταξη των χωρών της Βαλκανικής και την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσής τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στη βάση και της λεγόμενης νέας "στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ", που εγκρίθηκε πρόσφατα στη Λισαβόνα.

Στην προπαγάνδα αυτή, δημιουργίας αυταπατών, πρωτοστατούν εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι αστικές τάξεις των υπό ένταξη χωρών, ΜΚΟ, αλλά και οπορτουνιστικές δυνάμεις, όπως και το λεγόμενο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η ένταξη των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η διεύρυνση των δύο αυτών ιμπεριαλιστικών οργανισμών στα Βαλκάνια όχι μόνο δεν θα ευνοήσουν τους λαούς και δε θα φέρουν ευημερία και ειρήνη, αλλά το αντίθετο. Υπάρχει άλλωστε πλούσια καταγεγραμμένη αρνητική πείρα των λαών στις ήδη ενταγμένες χώρες της Βαλκανικής και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μαρτυρά ότι η ενσωμάτωση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ φέρνει φτώχεια και δεινά για την εργατική τάξη, το λαό και ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το προβαλλόμενο από τις αστικές τάξεις και τους ιμπεριαλιστές ως δήθεν όραμα της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να σβήσει τη μνήμη και τη νοσταλγία των λαών της Βαλκανικής που γνώρισαν το σοσιαλισμό και έχουν αδιάσειστο τεκμήριο ότι παρά τις όποιες αδυναμίες, τα λαϊκά προβλήματα και οι ανάγκες μπορούν να βρουν τη λύση τους με μια άλλη εξουσία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στο σοσιαλισμό.

Στη Συνάντηση εκφράστηκε η κοινή θέληση για να ενισχυθούν και να πυκνώσουν οι κοινές δραστηριότητες και ο συντονισμός των Κομμάτων μας, αλλά και η προώθηση ευρύτερων αντιιμπεριαλιστικών δράσεων, στην κατεύθυνση:

  • Της αλληλεγγύης στους ταξικούς εργατικούς αγώνες, της ανάπτυξης των αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών που ξεσπούν στη Βαλκανική.
  • Της ενίσχυσης και διεύρυνσης του φιλειρηνικού, αντιΝΑΤΟικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια.
  • Της ενδυνάμωσης της λαϊκής καταδίκης του αντικομμουνισμού και της ανιστόρητης ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού, που προωθεί η ΕΕ και οι αστικές τάξεις.
  • Της ανάπτυξης της αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται, όπως είναι ο λαός της Παλαιστίνης, καθώς και για ν' απελευθερωθούν οι 5 Κουβανοί επαναστάτες από τις αμερικανικές φυλακές και να καταργηθεί ο οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας.

Για να δυναμώσει παραπέρα η λαϊκή πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, στις ξένες βάσεις και τα στρατεύματα, στη συμμετοχή των στρατιωτικών σωμάτων από βαλκανικές χώρες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε άλλες χώρες. Για την αποδέσμευση των χωρών μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Απαιτούμε:

Καμιά εμπλοκή των χωρών μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον Καύκασο και στις απειλές που εκτοξεύονται κατά των λαών που αγωνίζονται κι αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική "τάξη πραγμάτων"».

Tα κόμματα που συμμετείχαν στη Βαλκανική Συνάντηση

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

2. Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

3. Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

5. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

6. Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

7. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας

8. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

9. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

10. Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ) Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org