Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
Ελαφρύνσεις στα μονοπώλια - χαράστια στους αυτοαπασχολούμενους

Ανοιγμα «κλειστών επαγγελμάτων» και φορολογικό νομοσχέδιο στα αμέσως επόμενα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. «Αμπαλάρουν» και τα νέα πακέτα για ακόμη 13 δισ. ευρώ

Με το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, με εκβιασμούς και κάλπικα διλήμματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, βάζουν πλώρη για την επόμενη σκληρή κλιμάκωση για τα νέα πακέτα που ξεδιπλώνουν από το Μάρτη του 2011 και για τη συνέχεια, προβάλλοντας ως πρόσχημα την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια για τη στήριξη της πλουτοκρατίας. Για τις αρχές του Φλεβάρη, προγραμματίζουν τον επόμενο επίσημο γύρο συνεννοήσεων με τα κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να εξειδικεύσουν το πρόσθετο πακέτο με τα περίπου 13 δισ. ευρώ - 5% του παραγόμενου ΑΕΠ - που θα σημάνει παραπέρα τρανταχτές ανατιμήσεις στους αντιλαϊκούς φόρους, νέο κόψιμο δαπανών, φρέσκα μέτρα για την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων.

Τις μέρες αυτές, κλείνουν τις «εκκρεμότητες» που αφορούν στο αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα που έχουν αποφασίσει μέχρι το Μάρτη του 2011. Συγκεκριμένα:

  • Νομοσχέδιο για «κλειστά επαγγέλματα»: Οι «απελευθερώσεις» συζητούνται πιθανόν και αυτή τη βδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά ότι θα προχωρήσουν στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, ρύθμιση, που σύμφωνα με τον ίδιο, «αποτελεί σε μεγάλο βαθμό την ουσία της νομοθετικής παρέμβασης». Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους εξήγγειλε την κυβερνητική απόφαση για μείωση των ελάχιστων αμοιβών. Με το νέο νομοθέτημα έρχονται να εκχωρήσουν ζωτικό χώρο στις μερίδες της πλουτοκρατίας, να τους προσφέρουν στο πιάτο σειρά από οικονομικές δραστηριότητες και κλάδους που σήμερα τις χαρακτηρίζουν για τη διασπορά, για το μεγάλο αριθμό των αυτοαπασχολούμενων.
  • Φορολογικό νομοσχέδιο: Αναμένεται για αρχές του Φλεβάρη και περιλαμβάνει νέες ξετσίπωτες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο συντελεστής στη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών καρατομείται από το 24% στο 20%, με εφαρμογή από 1η Γενάρη του 2011. Για τη διευκόλυνση των μονοπωλίων εξετάζουν τους τρόπους φοροελάφρυνσης και τα διανεμόμενα κέρδη, πρώτα και κύρια για τα μερίσματα που έχουν να παίρνουν ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μέσα στις επεξεργασίες τους είναι νέα μαζικά χαράτσια για τους αυτοαπασχολούμενους, που θα τα ξεδιπλώσουν με το σαθρό πρόσχημα της φοροδιαφυγής. Με το ίδιο νομοσχέδιο προχωρούν σε ρύθμιση καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις, προκειμένου να διευκολύνουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες με τους ισχυρούς τζίρους. Με το άλλο χέρι προχωρούν σε «αυστηροποίηση» των ποινών για «μη απόδοση ΦΠΑ». Επίσης, βάζουν λουκέτα και προχωρούν συγχωνεύσεις σε τουλάχιστον 80 Εφορίες.
  • Φρέσκο πακέτο: Τα πολύ χειρότερα έρχονται με την εξειδίκευση και εφαρμογή των μέτρων για τα ακόμη 13 δισ. ευρώ που θα κλιμακώσουν από το 2012 και που θα συζητήσουν από τον επόμενο κιόλας μήνα, με την τρόικα. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το μανουβράρισμα των λαϊκών αντιδράσεων ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε πως «είναι νωρίς να μπούμε επίσημα σε περιγραφή συγκεκριμένων μέτρων», αλλά ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για «βαθιές τομές, δύσκολες αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος»...

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ