Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σε «διαβούλευση» η πρόταση για το λιγνίτη

Η αγορά θα αποφανθεί για τη λύση που θα επιλεχθεί, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Με μια λιτή ανακοίνωση, το αρμόδιο υπουργείο αποκάλυψε χτες ότι η Κομισιόν «έθεσε σήμερα σε διαβούλευση την εναλλακτική ισοδύναμη λύση που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή»! Στην προκειμένη περίπτωση «δημόσια διαβούλευση» σημαίνει ότι η ελληνική θέση δε θα εξεταστεί μόνο από τα κοινοτικά όργανα, αλλά και από τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να τοποθετηθούν ευθέως για το αν τους συμφέρει ή όχι!!! Δεδομένου ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκφράστηκαν ήδη οι πρώτες «απογοητεύσεις» για την κυβερνητική πρόταση από ενεργειακή πολυεθνική που θέλει να βάλει μεγαλύτερο «χέρι» στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, η «δημόσια διαβούλευση» εξελίσσεται από τη γέννησή της ακόμη σε ένα «δημοψήφισμα» των αγορών!

Σύμφωνα με το υπουργείο, σε διαβούλευση «τίθενται επίσης και κάποιες άλλες ακόμη εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που η αγορά δεν ανταποκριθεί εν όλω ή εν μέρει στους διαγωνισμούς για τη διάθεση των ΣΑΕ». Ετσι, τα ενεργειακά μονοπώλια, που εκβιάζουν για χρήση του ελληνικού λιγνίτη, διευκολύνονται και στις επιλογές τους, ενώ όλα είναι ανοιχτά. Οι «εναλλακτικές λύσεις» προβλέπουν μονομερείς παραχωρήσεις μέσω διαγωνισμών της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στο 40% της ισχύος της, από την 1η του Γενάρη του 2013, καθώς και πώληση ή ανταλλαγή των μονάδων: Αγιος Δημήτριος 5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική πρόταση αποτελεί αποδοχή του εκβιασμού της ΕΕ και μέρος μιας αντίληψης που επιβάλλει την πλήρη παραχώρηση της ενέργειας και του φυσικού πλούτου της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις για το πώς θα γίνει αυτό, έχουν να κάνουν κυρίως με διαχειριστικές τακτικές που δεν αλλάζουν την ουσία της υπόθεσης.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 900 MW, θα μπορεί να ανταλλαχθεί με ίσης αξίας ενέργεια από μονάδες φυσικού αερίου σε άλλη χώρα της ΕΕ. Αυτό θα γίνει με μακρόχρονες συμβάσεις που διαχωρίζονται σε μεταβατικές και μακροπρόθεσμες, με τις πρώτες να λήγουν το 2020, καθώς τότε θα καταργηθούν και οι μονάδες που θα παράγουν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η διαδικασία προβλέπει, μετά το τέλος της διαβούλευσης, στις 11 του Φλεβάρη, νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής και μόνο τότε θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ