Κυριακή 16 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει πολλές φορές καταθέσει προτάσεις για τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, οι οποίες, είτε απορρίπτονται επανειλημμένα από τη Βουλή, είτε μένουν αναπάντητες από την εκάστοτε κυβέρνηση, δείχνοντας τον υποκριτικό χαρακτήρα της όλης συζήτησης από τη σκοπιά των αστικών κομμάτων. Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ προτείνει:

-- Για το «πόθεν έσχες» των περιουσιακών στοιχείων υπουργών, βουλευτών και επιχειρηματιών κ.λπ.

  • Να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχές των εταιρειών, οι τίτλοι του Δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση, όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι, κανένας πραγματικός έλεγχος περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει. Γι' αυτό πρέπει να μετατραπούν οι ανώνυμες μετοχές των εταιρειών, οι ονομαστικοί τίτλοι του Δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ονομαστικούς, ώστε να μπορεί να γίνεται προσωπικός έλεγχος.
  • Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.
  • Να καταργηθούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.

-- Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις.

  • Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση όλων των αμοιβών για συμμετοχή σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, όχι μόνο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά πάγια.
  • Ο χρόνος της βουλευτικής θητείας να υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του. Για την ηλικία και το ύψος της συνταξιοδότησης, να ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

-- Για το νόμο περί «ευθύνης υπουργών».

Να αλλάξει ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία (αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων περί παραπομπής, ώστε να μην μπορεί η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να μπλοκάρει την παραπομπή, να ισχύσει η κοινή παραγραφή όπως για όλους τους πολίτες). Συγκεκριμένα, αν πρόκειται για πλημμέλημα η καταδίκη να είναι 5 χρόνια, αν πρόκειται για κακούργημα 15 - 20 χρόνια, ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ