Κυριακή 16 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την ακρίβεια που φουντώνει και τη λαϊκή απάντηση

Το νέο άγριο κύμα υπέρογκων αυξήσεων στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού, στα καύσιμα κ.α., που εξελίσσεται απ' την αρχή του 2011, φέρνει απόγνωση στις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Την ίδια στιγμή δοκιμάζονται σκληρά από την ξέφρενη αύξηση της ανεργίας, τη γενίκευση της ελαστικής - προσωρινής εργασίας, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη συνεχή εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Εκπαίδευσης.

Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για τις οικογένειες των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων. Ολο και πιο πολλές αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Η φτώχεια και εξαθλίωση γενικεύονται, παίρνουν μόνιμα χαρακτηριστικά.

Το πρώτο βαγόνι στο τρένο της ακρίβειας αποτελεί η νέα αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που επέβαλε η κυβέρνηση, με την αλλαγή συντελεστή από το 11 στο 13% στα τρόφιμα, σε είδη πρώτης ανάγκης, στους λογαριασμούς των πρώην ΔΕΚΟ, στα καύσιμα και αλλού.

Ταυτόχρονα, μεγάλες και επώδυνες αυξήσεις έχουμε:

  • Στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που για τα μέσα λαϊκά νοικοκυριά ξεπερνούν το 13% και φτάνουν και το 40% για μικρές καταναλώσεις οι οποίες και αφορούν φτωχούς εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, ενώ το αγροτικό τιμολόγιο αυξάνεται τουλάχιστον 6,1%. Αντίθετα σε μεγάλες καταναλώσεις η μείωση ξεπερνά το 8%. Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Στα καύσιμα, για να διασφαλιστούν τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων που ελέγχουν την εισαγωγή και τη διύλιση του πετρελαίου. Στις τεράστιες αυξήσεις συντελούν και οι υπέρογκοι κρατικοί φόροι που ξεπερνούν το 60%.
  • Στο πετρέλαιο θέρμανσης, με διπλασιασμό της τιμής του.
  • Σε πάνω από 1.000 φάρμακα, σε σειρά ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών που δεν καλύπτουν πια τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο απάνθρωπο εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
  • Στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών Αττικής πάνω από 40%, του ΟΣΕ.
  • Στα διόδια που, παράλληλα με τη συνεχή αύξηση του τέλους, πολλαπλασιάζονται και οι σταθμοί.

Η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος μέσω της ακρίβειας αποτελεί οργανικό στοιχείο της αντεργατικής - αντιλαϊκής στρατηγικής που υλοποιεί η κυβέρνηση, έχοντας την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., με στόχο να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και κυρίως να διασφαλιστεί η μελλοντική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ο στόχος τους είναι η συνεχής απαξίωση της εργατικής δύναμης, ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών. Γι' αυτό σαρώνουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά, κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Τα εργατικά λαϊκά στρώματα πρέπει έγκαιρα να συνειδητοποιήσουν ότι η ακρίβεια όπως και τα άλλα βάρβαρα μέτρα δεν είναι προσωρινά. Η επίθεση στα δικαιώματά τους διαρκώς θα κλιμακώνεται.

Είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας η εργατική λαϊκή απάντηση να αντιστοιχηθεί με την οξύτητα και το βάθος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τη στήριξη και συνεργασία της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τώρα πρέπει να εκφραστεί πιο αποφασιστικά και οργανωμένα η λαϊκή αγωνιστική απειθαρχία, ανυπακοή και αποφασιστικότητα απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Για να ορθωθούν ουσιαστικά εμπόδια στα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα, να προστατευθούν οι οικογένειες των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής στρατηγικής, χρειάζεται επειγόντως να οργανωθεί από τους τόπους δουλειάς, τους κλάδους και τις συνοικίες ισχυρή εργατική - λαϊκή συμμαχία απόκρουσης και αντεπίθεσης. Θέτοντας στην πρώτη γραμμή πάλης, μαζί με τα άλλα κρίσιμης σημασίας ζητήματα, τη ματαίωση των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στο φούντωμα των νέων κοινών μεγάλων αγώνων στους οποίους πρωτοστατούν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ, διεκδικώντας:

  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο γάλα, στο ψωμί, στα τρόφιμα, στα φάρμακα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα, στις υπηρεσίες Υγείας.
  • Να καταργηθούν όλα τα διόδια.
  • Δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες για όλους τους εργαζόμενους το πρωί, για όλες τις ώρες για τους ανέργους, τους μαθητές, τους φοιτητές.
  • Να μειωθούν κατά 30% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού για τους ανέργους και τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.
  • Σύγχρονες δημόσιες δωρεάν παροχές Υγείας - Πρόνοιας. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Βιβλιάριο Υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους, απόρους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να δοθεί επίδομα 1.100 ευρώ σε όλους τους ανέργους με μοναδική προϋπόθεση την απόλυσή τους, καθώς και στους νέους που ψάχνουν για δουλειά και στους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
  • Να παγώσουν τα δάνεια των λαϊκών οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, των αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και βιοτεχνών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Να παραγραφούν τα χρέη για αγορά πρώτης κατοικίας και για οικογένειες που το εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τα 40.000 ευρώ. Τα αδιάθετα σπίτια να δοθούν στα νέα ζευγάρια.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Να αποκρουστεί η δραστική μείωση των μισθών με τη γενικευμένη εφαρμογή των νέων εργασιακών συμβάσεων που επιδιώκουν βιομήχανοι, κυβέρνηση.
  • Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για την τετραμελή λαϊκή οικογένεια.
  • Να μην υλοποιηθούν οι αξιώσεις των πολυκαταστημάτων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες και η συμμαχία μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη δυναμική και αποτελεσματικότητα. Να συμβάλουν στη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης μέσα στο λαό, σε βάρος των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό. Να συνεισφέρουν στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, στον μαζικό και οριστικό απεγκλωβισμό τους από τα χρεοκοπημένα ιδεολογήματα των κομμάτων και των μηχανισμών του συστήματος, τη μοιρολατρία και την υποταγή.

Ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, του χρέους και της πτώχευσης, στην οποία μεθοδευμένα οδηγούν τη χώρα, είναι η πάλη για δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων. Με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΑΘΗΝΑ 14/01/2011

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ