Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς μονομερείς διπλωματικές κινήσεις οι Παλαιστίνιοι

Οι ισραηλινοί εποικισμοί που καταπατούν την παλαιστινιακή γη διευρύνονται

Associated Press

Οι ισραηλινοί εποικισμοί που καταπατούν την παλαιστινιακή γη διευρύνονται
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αποφασισμένη να εντείνει τις μονομερείς διπλωματικές εκστρατείες εμφανίστηκε, διά του πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ, η Παλαιστινιακή Αρχή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Φαγιάντ κατέστησε σαφές ότι μέσα στο 2011, η παλαιστινιακή πλευρά θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερες αναγνωρίσεις ως ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967, και μάλιστα μέσα από οργανισμούς και θεσμούς, τέτοιους που θα δημιουργήσουν ένα τετελεσμένο.

Την ίδια ώρα, ο Φαγιάντ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ισραηλινές εταιρείες που συνεργάζονται στην ανέγερση της πόλης Ρουάμπι, κοντά στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη, αποδεχόμενες τον όρο να μην προμηθεύσουν κανένα υλικό και να μη χρησιμοποιήσουν καμία υπηρεσία που να προέρχονται από τους γειτονικούς εποικισμούς. Τα ονόματα των συγκεκριμένων ισραηλινών εταιρειών που συμμετέχουν στην ανέγερση ως υπερεργολάβοι δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά, ήδη, οργανώσεις εποίκων έχουν εκφράσει την οργή τους κατηγορώντας τες ότι ουσιαστικά συμμετέχουν στο μποϋκοτάζ που έχουν κηρύξει εδώ και μήνες οι Παλαιστίνιοι.

Τέλος, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, όπως ο Σάεμπ Ερακάτ, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων που μετέδιδαν χτες αποσπάσματα από το σχέδιο απόφασης που κυκλοφόρησε η παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή, στα μέσα Δεκέμβρη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, η παλαιστινιακή πλευρά ζητά να χαρακτηριστούν οι εποικισμοί «παράνομοι και κύριο εμπόδιο στην όποια ειρηνευτική διαδικασία» και ζητούν τον απόλυτο τερματισμό του εποικισμού παντού, χωρίς, όμως, να απαιτούν κυρώσεις ή άλλα μέτρα σε βάρος του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον εξαρχής εξέφρασε δυσφορία για την παλαιστινιακή κίνηση, επιμένοντας ότι λύση στο ζήτημα μπορεί να έρθει μόνο μέσα από «διαπραγματεύσεις», παραδεχόμενη βέβαια ότι οι εποικισμοί «είναι πρόβλημα». Εννοείται ότι το Ισραήλ απέρριψε τις «μονομερείς κινήσεις», λέγοντας ότι «υποσκάπτουν τις προσπάθειες διαλόγου!»

  • Η βρετανική κυβέρνηση, τη δεκαετία του '80, φοβόταν ότι «μπορεί το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά των Αράβων γειτόνων του», αναφέρεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ως είθισται, μετά την πάροδο 30ετίας. Στα έγγραφα αυτά εμφανίζεται, επίσης, η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, να υποστηρίζει ότι είναι «αδιέξοδες και παράλογες» οι πολιτικές των ισραηλινών ηγεσιών ιδιαίτερα όσον αφορά στους εποικισμούς, και να επιμένει να χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρίες κατά των εποικισμών(2013-01-12 00:00:00.0)
Επέκταση ισραηλινών εποικισμών(2010-10-16 00:00:00.0)
Δυσφορία και ανησυχία από τη στάση της Κλίντον(2009-03-05 00:00:00.0)
«Ειρήνη» ζητά ο Μπράουν...(2008-07-22 00:00:00.0)
Προκαλεί το Ισραήλ με καθυστερήσεις και νέο εποικισμό(2005-03-22 00:00:00.0)
Επιμένει, προκλητικά, στο τείχος το Ισραήλ(2003-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ