Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη λαϊκή οργάνωση η διέξοδος

Τα μέτρα που πάρθηκαν την τελευταία χρονιά χτυπούν κάθε πλευρά της ζωής της λαϊκής οικογένειας, μετατρέποντας ακόμη και την επιβίωση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των σπουδαστών, των αυτοαπασχολούμενων σε προνόμιο. Τα περιθώρια για αντίσταση και αντεπίθεση στενεύουν επικίνδυνα, η ανάγκη για λαϊκή απάντηση στην εξαθλίωση γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ολο και μεγαλύτερα τμήματα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων προβληματίζονται, μπαίνουν στη δράση ή εκφράζουν διάθεση να πάρει «σάρκα και οστά» η αγανάκτηση. Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις τον τελευταίο χρόνο, οι επιτυχημένες απεργίες, η συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς και λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές, αυτό δείχνουν. Βήματα έχουν γίνει, μένουν όμως πολλά να γίνουν, ώστε να μην επικρατήσουν η απογοήτευση και η παθητικότητα. Να «φωτιστεί» η προοπτική.

Το μεγάλο στοίχημα για τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος παραμένει η οργάνωση των λαϊκών μαζών «από τα κάτω». Οργάνωση παντού, για καθετί που απασχολεί τα λαϊκά στρώματα και τους νέους. Λαϊκές επιτροπές έχουν στηθεί σε μια σειρά περιοχές της χώρας, παρεμβαίνοντας ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στις περικοπές και τις ελλείψεις στις υπηρεσίες υγείας, για τους άνεργους, για να επανασυνδεθεί το ρεύμα και το νερό σε οικογένειες ανέργων κ.λπ. Αφετηρία και προοπτική αυτών των λαϊκών πρωτοβουλιών είναι η αντίληψη ότι οι παραγωγοί του πλούτου, όχι μόνο δεν πρέπει να δεχτούν να κάνουν θυσίες για την κρίση των καπιταλιστών, αλλά επιπλέον πρέπει να διεκδικήσουν και όλα όσα στερούνται εξαιτίας των καπιταλιστικών κερδών και ανταγωνισμών.

Με άλλα λόγια, οργάνωση σημαίνει τα λαϊκά στρώματα να κατανοήσουν τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και τη φύση (το ποιον εξυπηρετεί) της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την ταξική ουσία των μέτρων, να δουν τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού, να αρχίσουν να βλέπουν την αναγκαιότητα ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης και να μπαίνουν οργανωμένα στην πάλη με τα ταξικά συνδικάτα, τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος. Σημαίνει συζητήσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις και δυναμικές πρωτοβουλίες, οργάνωση στους χώρους δουλειάς, ταξική ενότητα και κοινωνική συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς ΕΒΕ, ενισχύοντας ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ και το μετωπικό τους σχήμα. Οργάνωση σημαίνει να βαθύνει η ταξική συνείδηση των εργαζομένων, η πάλη της τάξης απέναντι σε τάξη. Αυτό θα δώσει «ανάσα», ώθηση στη λαϊκή πάλη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η λαϊκή οργάνωση είναι το ξεπέρασμα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και όσων πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων μιλούν για «υποτακτική κυβέρνηση», για «κατοχή» του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα. Είναι οι ίδιες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που για δεκαετίες βάζουν συνεχώς φραγμούς ακόμη και στην τυπική συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, έχουν αναλάβει το ρόλο είτε να εμποδίσουν τη λαϊκή οργάνωση και παρέμβαση, είτε να την προσανατολίσουν στην αλλαγή μιας κυβέρνησης ή ενός υπουργού, στην αλλαγή της διαχείρισης του καπιταλισμού. Ο εργαζόμενος λαός, οι άνεργοι, οι νέοι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους στο βαθμό που θα συνειδητοποιούν τη δύναμή τους, το δίκιο τους, ως πλειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας που παράγει τα πάντα με τα χέρια και το μυαλό και ζει διαρκώς χειρότερα επειδή έτσι προστάζει η οικονομία και η εξουσία των μονοπωλίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ